Русия стяга "сенчест флот" за износ на зърно

7982
Русия стяга "сенчест флот" за износ на зърно
Снимка: iStock

Русия е принудена все повече да разчита на "сенчест флот" за износ на зърно, състоящ се главно от по-стари кораби, често притежавани от собственици на кораби в Турция или Китай, пише "Ройтерс" в свой анализ.

Оплакванията на Кремъл относно зърнената сделка, която в крайна сметка отказа да поднови през юли, се фокусираха главно върху трудностите, изпитвани от руските износители на зърно при работата със западни контрагенти - корабни собственици, застрахователи, банки, които често отказват да работят с Русия. В Москва наричат това "скрити санкции", въпреки че самият износ на зърно не беше обект на санкции.

Източници на Ройтерс от корабната индустрия казват, че те често отказват да работят с руски компании. Някои големи корабни собственици (поне три компании) са отказали всякакви контакти с Русия от февруари 2022 г. А застрахователите казват, че руските терминали и пристанища често не преминават проверки заради изключването на комуникация със санкционирани лица. Майк Солтхаус, ръководител на външните връзки на голямата застрахователна компания NorthStandard обясни: "Структурата на собствеността не е става ясна веднага при рутинна и дори разширена надлежна проверка". Дори зареждането с гориво на кораб в Русия може да е нарушение на западните санкции, добавя друг източник.

Миналата година Русия изнесе рекордно количество пшеница на кораби, наети от международни корабни собственици и търговци.

Големите корабни собственици отказаха да работят с Русия

Това лято обаче, нещата започнаха да се променят. На 1 юли големите търговци Louis Dreyfus, Viterra и Cargill спряха да работят с Русия (последният все пак твърди, че ще продължи да работи с Москва). И оттам започнаха да наема кораби от малки корабни собственици, които не попадат в полезрението на тези търговци - броят на руските поръчки за такива кораби през юли бележи увеличение от 40 % (до 257), което беше отчетено от платформата Shipfix, която следи такива поръчки.

След срива на зърнената сделка Русия започна да атакува украински пристанища, а Украйна организира няколко атаки срещу руски пристанища, включително Новоросийск. Това доведе до рязко поскъпване на застрахователните премии за транспортиране на руско зърно. Тези допълнителни бонуси възлизат на десетки хиляди долари дневно, според три източника на Ройтерс. 70% от руския износ на зърно минава през черноморските пристанища.

Още: И пшеницата поскъпна след ударите по руски кораби в Черно море

По-скъпо от България

Корабните собственици, които все още желаят да работят с руските черноморски пристанища пък рязко повишиха тарифите си - анонимен източник на Ройтерс казва, че те искат по 10 000 долара повече на ден за транспортиране на руски товари, отколкото за подобни товари от пристанищата на България и Румъния.

Всичко това води до по-високи цени на руското зърно на световния пазар, каза пред "Ройтерс" Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно. Руското министерство на земеделието съобщи пред агенцията, че очаква износът да спадне с 8% тази година в сравнение с миналата. Мотивите за това не бяха посочени.

Още: Отговорът на Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели

Руските планове

През декември Министерството на земеделието обяви план за изграждане на 61 зърновоза, свързвайки това директно със "санкционен натиск". Но засега няма поръчки, а построяването на един кораб обикновено отнема около три години.

В момента обаче, Русия има едва 31 зърновоза, повечето от които стари и малки, така че в обозримо бъдеще страната ще трябва да наема чужди кораби от онези, които все пак са съгласни да работят с нея.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com