Шри Ланка погасява дългове по петролни доставки с чай

3438
Шри Ланка погасява дългове по петролни доставки с чай
Снимка: iStock

Шри Ланка планира да погаси стари задължения за внос на петрол от Иран, като плати в чай, посочват министър от правителството на страната.

Рамеш Патхирана заяви, че неговата страна иска да изпраща чай на стойност 5 млн. долара всеки месец към Иран докато погаси общите задължения в размер на 251 млн. долара.

Шри Ланка страда от високи дългове и валутна криза, която бе засилена в резултат на загубите на приходи от туризъм заради COVID-19 пандемията, предава BBC.

Член на националното звено, отговарящо за продукцията на чай, посочва, че това е първият случай, в който чай се използва за погасяване на дълг.

По думите на Патхирана, методът за разплащане няма да наруши санкциите, наложени от САЩ или ООН, тъй като чаят се категоризира като хранителен продукт от хуманитарна гледна точка, като ирански банки, попаднали в черния списък, няма да участват в бартера.

„Надяваме се да изпращаме чай на стойност 5 млн. долара всеки месец за да се изплатим на Иран за поръчките на петрол, висящи от последните 4 години”, казва Патхирана, цитиран от Reuters.

Министерството на насажденията на Шри Ланка посочва, че посочената схема ще запази валутните резерви на страната, тъй като уреждането на дълга с Иран може да бъде направено в рупии чрез продажбата на цейлонски чай.

Говорител на асоциацията на компаниите, които отглеждат този сорт част в Шри Ланка, посочва, че решението на правителството не е особено удачно.

„Не е задължително това да облагодетелства износителите, тъй като ще ни бъде платено в рупии, заобикаляйки свободния пазар, без осигуряване на реална стойност за нас”, казва Рошан Раджадурай.

Шри Ланка направи собствена електрическа суперкола

Компанията Vega Innovations от Шри Ланка подготвя премиерата на своя първи модел. По време на автосалона в Женева през март тя ще предс...

Шри Ланка трябва да посрещне плащания по дълга си за около 4.5 млрд. долара през следващата година, започвайки с плащането на 500 млн. долара по международни суверенни облигации през януари.

Валутните резерви на страната са намалели до 1.6 млрд. долара към края на ноември, сочат последните данни на централната банка.

Аджит Нивард Кабрал, управител на централната банка на Шри Ланка, посочи през миналия месец, че страната „безпроблемно” ще погаси задълженията си по суверенния дълг през 2022 година.

Шри Ланка произвежда по около 340 млн. килограма чай годишно. През миналата година страната изнесе 265.5 млн. килограма, отчитайки приходи от 1.24 млрд. долара за 2020 година.

Близо 5% от населението на страната работи в тази индустрия, събирайки листата от планинските плантации и обработвайки чая в заводите към плантациите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com