Ще удари ли ЕС руското злато?

6408
Ще удари ли ЕС руското злато?
Снимка: iStock

Лидерите на ЕС са готови да засилят натиска върху Русия след срещата на върха тази седмица, като е възможно новият пакет санкции да бъде насочен и към руското злато, според информация на Reuters. Същевременно въпреки, че повечето европейски рафинерии за преработка отказаха да приемат злато от федерацията, Швейцария за първи път от началото на войната прие доставки на благородния метал от Русия.

На фона на възможността за бъдещи санкции, засягащи руското злато, Министерство на финансите на Руската федерация, от своя страна пък, предложи да се сформират резерви от благородни метали и скъпоценни камъни в Държавния фонд на Русия за нуждите в условията на мобилизация, става ясно от руските медии.

Рублата скочи до близо 7-годишен връх спрямо щатския долар

Стойността на руската рубла се покачи в понеделник до почти седемгодишен връх спрямо щатския долар на Московската борса. Ръстът е ...

ЕС прие шест пакета от санкции срещу Русия и Беларус от началото на инвазията в Украйна през февруари, но няколко сектора, включително газа, остават до голяма степен недокоснати. Причината за това е, че правителствата на ЕС се опитват да избягват мерки, които могат да навредят на икономиката на страните им, пише Reuters.

На среща при закрити врата на пратениците на ЕС миналата седмица Дания предложи, че следващите санкции могат да се насочат към руското злато, твърди говорител на датския посланик в ЕС.

Друг, запознат с обсъждането на санкциите, казва пред Reuters, че Европейската комисия работи върху добавянето на злато към евентуален следващ пакет от санкции, въпреки че все още не е ясно дали мярката може да забрани износа за Русия, вноса от Русия или и двете.

Златото е ключов актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения на достъпа до някои от активите си, държани в чужбина. Русия е и третият най-голям производител на злато в света.

Внос на руско злато в Швейцария

Същевременно Швейцария внесе злато от Русия за първи път от началото на войната, което показва, че позицията на бизнеса към ценните метали на федерацията, също може да се смекчи.

Инвеститорите все още изкупуват дълга на по-рискови държави от Русия

Инвеститорите продължават да изкупуват държавния дълг на автократични страни, въпреки новата забрана на САЩ за изкупуване на руски дълг...

Повече от 3 тона злато бяха изпратени до Швейцария от Русия през май сочи информацията на швейцарската федерална митническа администрация, цитирана от Bloomberg.

Доставките представляват около 2% от вноса на злато в световния център за обработка на ценни метали за последния месец. Това може да отбелязва промяна в настроенията по отношение на руското злато, което се превърна в табу след инвазията. Повечето рафинерии отказаха приемат злато от Русия, след като Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (LBMA) отне акредитацията на руските производители.

Въпреки че на това може да се гледа като на удар по руското злато от лондонския пазар, едни от най-големите асоциации в света не наложиха забрана руските метали да се обработват.

В Швейцария се намират 4 основни рафинерии за преработка на злато, които заедно обработват две трети от златото в света.

Нови резерви в Русия

На фона на всичко това, днес Министерство на финансите на Руската федерация предложи да се сформират резерви от благородни метали и скъпоценни камъни в Държавния фонд на Русия за нуждите в условията на мобилизация. Такива резерви по-специално могат да бъдат използвани за подготовка на страната за евентуален преход към военно положение.

Новата икономика на Русия: Беларус изпревари Германия по износ на стоки за руския пазар

Руските усилия за пренасочване на търговските потоци и заобикаляне на санкциите не могат да компенсират срива на вноса, който осакатява...

Предложението е част от проект за изменения в закона „За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация“, пише руското издание на Forbs.

Ако законопроектът бъде приет, той ще даде възможност за отпускане на резерви от благородни метали и скъпоценни камъни от Държавния фонд на Русия под формата на мобилизационен ресурс за страната, се отбелязва в обяснителна бележка. От Министерството на финансите споменаха за развитието на подобна инициатива преди година.

Предлага се съществуващите мобилизационни мерки да се допълнят посредством натрупване и използване на „запаси от благородни метали и скъпоценни камъни, които са част от Държавния фонд на Русия“, става ясно от документа.

Те могат да бъдат използвани за „задоволяване на държавните потребности в областта на отбраната, икономическата и финансовата сигурност“ на Русия, които възникват по време на мобилизация и подготовката за военно положение.

Президентът ще определи задачите за формирането на резервите, както и ще вземе решение за тяхното използване, се посочва в законопроекта.

Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

От години биткойн общността настоява, че криптовалутата представлява цифрова версия на златото. Точно както благородния ...

Министерството на финансите предложи създаването на подобен резерв през лятото на 2021 година. През юни тази година Държавната дума също прие на трето четене измененията в закона „За скъпоценните камъни и благородните метали“.

Те предвиждат възможността президентът и правителството да вземат своевременни решения за продажба на ценности от Държавния фонд на Русия, за да може страната да посрещне неотложните нужди в извънредни ситуации. Преди приемането на закона, за вземането на подобно решение беше необходимо да се измени законът за федералния бюджет.

Държавният фонд на Русия в момента се запълва за сметка на конфискувани или наследени ценности в полза на държавата, както и от благородни метали и камъни, открити в земи, собственост на страната.

Още: Колко са златните резерви на България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com