Швейцария: Страната, която бе подмината от инфлацията

23079
Швейцария: Страната, която бе подмината от инфлацията
Снимка: iStock

Докато Европа се бори с покачването на цените, в Швейцария инфлацията е толкова ниска, че някои ключови цени всъщност вървят надолу.

Разходите за здравеопазване, които представляват голям дял от бюджета на швейцарските домакинства, намаляват с 0.5% през февруари, при обща годишна инфлация от едва 2.2%.

Това е най-високата инфлация в страната от 2008 година насам, но размерът ѝ е нищожен в сравнение с останалите индустриализирани страни в Европа.

Комбинация от фактори стои зад скромния натиск над цените в Швейцария: потребителите търсят по-добри сделки, енергийният микс, който остава страната с по-слаба експозиция към покачващите се цени на петрола и природния газ, ограничаване на заплатите и известна защита срещу инфлацията от вносните цени заради силния франк, пише Reuters.

Разбира се, част от причините за ниската инфлация в Швейцария се дължат на факта, че разходите за живот в страната така или иначе са изключително високи.

„Един от аспектите на Швейцария е, че ние сме склонни да имаме високи цени за почти всичко, когато ги сравните с нашите съседи в Европа”, казва Нанет Хехлер-Фейдхерб, глобален ръководител икономика и проучвания в банката Credit Suisse.

Швейцарските потребители са намерили някои заобиколни решения.

Само на час с кола от Цюрих, точно след преминаване на границата с Германия, е възникнала малка индустрия със серия фирми, които играят ролята на „адрес за доставка” и налагат ниски такси за да съхраняват стоки, поръчвани на изгодни германски цени и по-късно прибирани от швейцарските им клиенти.

„Хората идват тук, защото могат да купуват на изгодни цени”, коментира предприемачът Манди Клайн, германка, стартирала собствен бизнес с адрес за доставка от дома си през 2009 година и понастоящем управлява две депа край немския граничен град Констанц.

Оживената търговия с доставки в Констанц показва стремежа на швейцарските домакинства да намалят разходите си за живот, там където е възможно. Въпреки това, данните на Евростат към края на 2020 година показват, че разходите за живот на домакинствата в Швейцария са с цели 60% по-високи от средното ниво за страните от еврозоната.

Резултатът от всичко това е, че швейцарците, на които им е омръзнало да са „остров на високите цени”, настояха за политически действия, които се материализираха под формата на две промени в законите от началото на тази година, които предоставят по-добри условия за домакинствата.

Първата промяна затегна швейцарския закон за картелите, за да попречи на фирмите да повишават цените си за швейцарския пазар.

Втората мярка забрани така нареченото геоблокиране, използвано от търговците на дребно за да пречат на потребителите да купуват онлайн по-евтини стоки или услуги от сайтове, намиращи се извън територията на страната, насочвайки ги вместо това към швейцарски онлайн магазини.

 

Изглед от Цюрих, най-големият град в Швейцария. Страната е известна като една от най-скъпите държави в Европа;

Снимка: iStock 

Приска Бирер-Хеймо, депутат от социалдемократическата партия на страната, която съвместно поведе „инициативата за справедливи цени”, наблюдава ефектите от реформата.

„Все още има потенциал, но забелязахме, че огромните разлики в цените вече не са толкова големи, колкото бяха”, коментира тя.

Пари и инфлация

Еврото поевтиня до 7-годишно дъно спрямо швейцарския франк

Еврото поевтиня до 7-годишно дъно спрямо швейцарския франк и близо 2-годишно дъно спрямо щатския долар по време на търговията в петък, ...

Характеристиките, специфични за швейцарските пазари, и тежестта на някои ключови продукти в индекса на потребителските цени (инфлацията), също помагат да се обясни защо инфлацията е толкова ниска в Швейцария.

Здравеопазването например, което се осигурява от частни фирми, оформя дял от 17% от индекса на потребителските цени, спрямо дял от 7% в САЩ и 5% в Германия, сочат данните на Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Правителството натисна здравноосигурителните компании да намалят премиите.

„Това беше област, която вместо да създаде инфлация и повишение в цените, по-скоро стана обратното в резултат на политически натиск”, казва Нанет Хехлер-Фейдхерб от Credit Suisse.

Благодарение на швейцарските езера, реки и планини, хидроенергията оформя около 57% от енергийното производство на страната, сочат данните на федералните енергийни власти. Това прави Швейцария по-малко уязвима спрямо други страни от поскъпващите цени на петрола и газа.

Инфлацията в еврозоната нарасна рекордно

Годишната инфлация в еврозоната нарасна до рекордните 5.8% през месец февруари тази година, сочат експресните оценки на европейската ст...

Таи ефективност прави така, че енергията представлява едва 5% от индекса на потребителските цени в Швейцария, показват данните на ОИСР, спрямо 7% в САЩ и 10% в Германия, където потребителите имат далеч по-висока експозиция към покачващите се цени на изкопаемите горива.

„Най-доброто ни предположение е, че (средногодишната) инфлация в Швейцария през 2022 година ще достигне 1.8%, въпреки, че скорошният скок в цените на петрола покачва риска от малко по-висок процент”, казва Нанет Хехлер-Фейдхерб от Credit Suisse.

„За 2023 година смятаме, че инфлацията ще бъде средно 1%”, добавя тя.

Това, че заплатите в Швейцария са по-високи от почти всички останали страни в Европа, понижава натиска за увеличение на възнагражденията.

Телекомът Swisscom увеличава заплатите на служителите си с едва 0.9% през тази година.

Какво е инфлация?

Инфлация е дума, която чуваме често, когато цените на стоки и услуги започнат да растат. Терминът произлиза от латинската дума inflatio...

Силният швейцарски франк също помага. Разглеждан като актив убежище, франкът поскъпна през за през този месец като за кратко постигна 7-годишен връх спрямо еврото.

Покупателната сила на швейцарския франк дава на Швейцария известна превенция срещу вноса на по-високи цени и води до ценова стабилност в страната.Това дава предимството на швейцарските износители спрямо конкурентите им, които се борят с високата инфлация.

Жан-Филип Кол, заместник-директор и ръководител икономическа политика в групата за електро и машинно инженерство Swissmem, коментира, че половината от износа на сектора отива за еврозоната, където инфлацията се движи на нива от близо 6%.

„Рано или късно швейцарска компания, която произвежда продукт тук и го продава в еврозоната, ще може да го продаде на по-висока цена... така че печелите от това”, казва той.

Още: Какво е инфлация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com