Състоянието на супербогатите китайци намалява значително

1536
Състоянието на супербогатите китайци намалява значително
Снимка: iStock

Състоянието на супербогатите китайци намалява драстично през тази година, записвайки най-сериозното понижение от над две десетилетия насам, на фона на войната между Русия и Украйна, политиката на Пекин за нулево разпространение на COVID и срива на фондовите борси в Китай и Хонконг.

Според тазгодишното издание на подреждането Hurun Rich List, което включва китайските граждани, притежаващи нетно състояние от минимум 5 млрд. юана (692 млн. долара), броят на супербогатите китайци намалява до едва 1 305 души през 2022 година, предава Reuters.

Новият премиер на Великобритания е почти милиардер с богатство два пъти по-голямо от това на крал Чарлз

Риши Сунак, новият министър-председател на Великобритания, влезе в историята като първия цветнокож лидер на страната и най-младият през...

Това представлява спад от 11% спрямо миналата 2021 година. Общото богатство на най-състоятелните китайци възлиза на 3.5 трилиона долара, което е спад от 18% на годишна база.

В същото време, броят на лицата в Китай с богатство от поне 10 млрд. долара намалява с цели 29 души до общо 56 милиардера. Общият брой на китайците със състояние от поне 1 млрд. долара намалява с 239 души през тази година до 946 лица, сочи подреждането.

„През тази година се наблюдава най-голямото понижение в Hurun China Rich List за последните 24 години”, казва Рупърт Хогеверф, председател и главен изследовател в консултантската компания Hurun Report, която изготвя подреждането.

Перспективите пред световната икономика през тази година бяха влошени сериозно заради войната в Украйна и забавянето на икономическия растеж в Китай, който бе допълнително влошен в резултат на рестриктивните мерки срещу COVID и кризата на имотния пазар в страната.

Затягането на регулациите на технологичния фронт в Китай през последните две години удари едни от най-популярните технологични лидери в Китай, включително Alibaba Group и Tencent Holdings. Паралелно с това, притесненията, че президентът Си Дзинпин ще жертва растежа в полза на идеологията през третия си мандат, повлияха на увереността на инвеститорите, което доведе до спадове на фондовите борси в страната.

Четири държави се сдобиха с милиардери за първи път, България е сред тях

През настоящата 2022 година броят на милиардерите по света намалява с 87 души, сочи най-новото издание на класацията на Forbes за най-б...

Богатството на Ян Хуейян, бизнесдамата зад компанията Country Garden Holdings Co Ltd, която подобно на много други китайски строителни предприемачи се бори с дългови проблеми, намалява с 15.7 млрд. долара, което е най-голямото понижение в класацията за тази година.

Чжун Шаншан, собственик на компанията за бутилирана вода и напитки Nongfu Spring и разработчика на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, оглавява подреждането за втора поредна година. Неговото богатство е нараснало със 17% до 65 млрд. долара.

Джан Имин, основател на компанията ByteDance, притежаваща социалната платформа TikTok, се подрежда на втора позиция. Богатството му обаче е намалявало с цели 28% спрямо миналата година до 35 млрд. долара. Понижението се дължи на спад в пазарната оценка на ByteDance.

Челната тройка се допълва от Зенг Юкун, председател на гиганта в производството на батерии CATL.

Основателят на Tencent Пони Ма е милиардерът с втория най-голям спад на богатството, отчитайки понижение от 14.6 млрд. долара в резултат на поевтиняването на технологичните акции. Пони Ма заема пета позиция в подреждането. Основателят на Alibaba Джак Ма и неговото семейство падат с четири места до девета позиция. 

Топ 20 на градовете с най-много милионери в света

Къде по света живеят най-много милионери? Предпочитано място за ултра богатите логично се оказват големите финансови центрове, като САЩ...

Още: Как една от най-богатите жени в САЩ натрупа състояние от близо 12 млрд. долара?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com