Третата най-голяма икономика в света неочаквано се сви

12402
Третата най-голяма икономика в света неочаквано се сви
Снимка: iStock

Третата най-голяма икономика в света отчете неочакван спад за първи път от година насам в резултат на покачващите се разходи за живот, който удрят растежа на потреблението.

Брутният вътрешен продукт на Япония намаля с 1.2% на годишна база през третото тримесечие на тази година, сочат официалните данни, цитирани от BBC. Това се случва на прогноза на икономисти за среден растеж от 1.1% през периода и увеличение на БВП на страната от 4.6% през втото тримесечие.

Какво е БВП и как се изчислява?

Терминът БВП често бива възприеман като показател за развитието на дадена икономика. Това не е погрешно схващане, тъй като моделът пред...

Данните издават, че домакинствата в страна ограничават разходите заради страховете от глобално забавяне, а слабата йена прави вноса на стоки по-скъп.

Въпреки това, икономисти очакват японската икономика да избегне рецесията като се възстанови още през тази година.

„Очакваме връщане към увеличаване” до края на 2022 година, посочва Дарън Тей, икономист за Япония Capital Economics, в бележка до инвеститори.

Японската икономика „ще се възползват от възстановяване на входящия туризъм и по-силен търговски баланс. Но рисковете от вируси и нарастващата инфлация ще ограничат степента на възстановяване”, добавя той.

На фона на световното икономическо забавяне и ускорената инфлация по света, Япония страда и от загубата на стойност на националната си валута спрямо щатския долар през тази година.

ЕК оряза двойно прогнозата за растеж на българската икономика за 2023 г.

Европейската комисия подобри очакванията си растежа на българската икономика през тази година, но сериозно оряза прогнозата за следваща...

През миналия месец японската йена поетиня до ново 32-годишно дъно спрямо щатския долар, което направи цените на вносните стоки – от петрол до храни, още по-високи за японските домакинства и бизнес.

Спадът на йената през последните месеци е провокиран от разликата между лихвените нива в Япония и САЩ.

От месец март насам Федералният резерв на САЩ започна агресивно да вдига основния ихвен процент в опит да укроти покачващите се разходи за живот.

В същото време Централната банка на Япония поддържаше основната лихва на ниво под нулата. Високите лихвени проценти правят дадена валута по-атрактивна за инвеститорите. В резултат на това търсенето на валути на страни с ниски лихвени проценти намаля, което понижи и тяхната стойност.

От друга гледна точка обаче, Нобуко Кобаяши от EY подчертава, че поевтиняването на валутата е добра новина за японските компании, които изнасят продукцията си зад граница.

Кои големи икономики ще изпаднат в рецесия догодина?

На фона на растящата инфлация, която принуди множество централни банки да затегнат паричната си политика и да вдигнат основния си лихве...

„За износителите, слаба йена определено е позитивно нещо, тъй като намалява цената. За тези, които произвеждат и обслужват чуждестранни пазари, печалбата, обърната в йени, е инфлирана заради по-евтината йена.”, казва тя.

Според нея, евтината йена може да има и друга полза за японската икономика в лицето на по-лесното привличане на чуждестранни инвестиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com