Третата най-търгувана валута в света поевтиня до 20-годишно дъно

9537
Третата най-търгувана валута в света поевтиня до 20-годишно дъно
Снимка: iStock

Стойността на японската йена спрямо щатския долар падна до нива, наблюдавани за последно в началото на 2002 година.

Това има последици за местната икономика, тъй като цените на вноса, базирани на йената, се покачват с рекордни годишни темпове, а натискът върху балансите на домакинствата е огромен.

Банката на Япония и японското правителство в петък дадоха рядко съвместно изявление и съобщиха, че могат да се намесят, ако отслабването на валутата продължи, предава Reuters.

Защо йената е слаба?

Курсът на йената, третата най-търгувана валута в световен мащаб, сега е 134 за долар, за разлика от началото на 2022 г., когато курсът е 115 за долар. С ръста на долара с 16% за тази година, йената е на път да достигне най-големия си годишен спад от 2013 г. насам.

Слабостта произтича главно от увеличаването на диференциалите в лихвените проценти между Япония и други страни.

Докато останалата част от света, водена от Федералния резерв на САЩ, повишава агресивно лихвите, за да укроти растящата инфлация, Банката на Япония реши да запази своите политики непроменени.

Разликата между доходността на японските държавни облигации за последните 10 години спрямо тези в САЩ е 279 базисни пункта – нов връх за последните три и половина години, докато разликата с доходността на германските достигна 8-годишен връх.

Ще се намеси ли властта?

В петък правителството и Централната банка на Япония заявиха, че са обезпокоени от скорошните резки спадове, и отправиха предупреждение, че могат да се намесят.

Йената бързо отскочи от дъното на най-ниските стойности от последните две десетилетия, но не всички са убедени, че намесата е вероятна.

Като се има предвид зависимостта на икономиката на страната от износа, Япония исторически се фокусира върху спирането на рязкото покачване на йената и е възприела подход на неглижиране на слабостта на валутата.

Япония облекчи условията за влизане в страната

От 1 юни японските власти повишиха ограничението за влизане от 10 000 на 20 000 души на ден и облекчиха ограниченията за влизане, като ...

Това създава множество трудности, тъй като купуването на йени изисква Япония да черпи от ограничени чуждестранни валутни резерви.

Последният път, когато Япония се намеси, за да подкрепи своята валута, беше през 1998 г., когато азиатската финансова криза предизвика бързо изтичане на капитал от региона. Преди това Токио се намеси, за да противодейства на спада на йената през 1991-1992 година.

Валутната интервенция е скъпа и лесно може да се провали, като се има предвид трудността да се повлияе върху стойността на йената на световните валутни пазари.

Какво може да спре обезценяването?

Значително е подобрението в перспективите за растеж, тъй като страната отваря отново границите си след COVID и по-високата инфлация може да промени позицията на Банката на Япония.

Основните потребителски цени в страната през април са с 2,1% по-високи от същия период година по-рано, надхвърляйки целта за инфлация на централната банка от 2% за първи път от седем години.

Цените на едро в Япония през април растат с 10 на сто

Япония регистрира рекорден ръст от 10 на сто на цените на едро през април, сочат данни на централната банка на страната, цитирани от ТА...

„Падането на йената може да спре, ако Банката на Япония промени курса си.“, казва Франческа Форнасари от Insight Investments.

Всеки признак, че лихвите извън Япония достигат връх, също може да предизвика облекчение. Все още няма признаци за това, тъй като лихвените проценти в САЩ ще достигнат своя пик от 3,5% в средата на 2023 г., сочат фючърсните пазари.

По-слабата йена стимулира ли икономиката?

Йената отслабна след последното 7-годишно дъно спрямо китайския юан и достига нови многогодишни дъна спрямо корейския вон и тайванския долар, което би трябвало да осигури известно облекчение за увеличаващия се търговски дефицит на Япония.

Слабостта на валутата е от решаващо значение за японската икономика, за да запази своята конкурентоспособност като сигурен източник на диверсификация във веригата за доставки, смятат някои специалисти като Джон Вейл, главен глобален стратег в Nikko Asset Management.

Спадът на йената също така повишава привлекателността на нейния фондов пазар сред чуждестранните инвеститори, които го смятат за подценен спрямо европейските и американските пазари.

Инфлацията в САЩ достигна до нов 40-годишен връх

Темпът на инфлация в САЩ се ускори през май, тъй като потребителите в страната се борят със скока на цените на газа, храните и имо...

Японските акции надминаха конкурентите си през 2022 г., въпреки че все още вървят надолу, тъй като инвеститорите в световен мащаб избягват по-рискови активи.

Какво значи това за валутните пазари?

Йената отдавна е предпочитана валута за инвеститорите, които предприемат сделки, които включват заеми във валута с ниска доходност като йената, за да инвестират във валути с по-висока доходност като щатски или канадски долари.

Стратегия за вземане на заеми в йени и инвестиране в една инвестиционна кошница с американски, австралийски и канадски долари би довела до 13% от началото на тази година, сочат данните на Refinitiv.

Скоростта на падането на йената обаче и въпросите относно намесата на политиците подклаждат безпокойството сред инвеститорите, особено при неблагоприятните очаквания за йената в близките шест месеца.

Допълнителна нестабилност и слабост могат да подкопаят привлекателността й като валута за финансиране.

Както означава това за местните инвеститори?

Централната банка на Русия прогнозира по-ниска инфлация от очакваната

Централната банка на Русия понижи прогнозата за инфлация в Русия за 2022 г. до 14-17% от 18-23%, като се очаква тя да достигне 5-7...

Слабостта на йената поставя японските инвеститори в затруднение.

Доходността е висока и растяща, което прави чуждестранните облигации много по-привлекателни, но това също означава, че цената на валутното хеджиране се покачва.

Така че японските инвеститори често могат да уловят по-високи доходи само ако купуват чужди нехеджирани облигации.

При толкова понижени нива на йената обаче е трудно за инвеститорите да понасят такъв валутен риск, какъвто би бил поскъпването на йената.

Дори едно скромно преместване обратно към 115-120 за долар, какъвто беше курсът преди 4 месеца, би изяло години предимство в доходността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com