Турската централна банка изненадващо понижи лихвите на фона на 80% инфлация

5102
Турската централна банка изненадващо понижи лихвите на фона на 80% инфлация
Снимка: iStock

Турската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент в четвъртък със 100 базисни пункта от 14% до 13% на фона на рекордно високата инфлация в страната, която гони 80%. Мотивът е засилването на забавилата се икономическа активност в страната, става ясно от сайта на институцията.

Понастоящем остава по-малко от година до новите президентски избори в южната ни съседка. На този фон действията на банката отразяват решимостта ѝ да изпълни обещанието на президента Реджеп Тайип Ердоган, който обяви в началото на юни, че планира намаляването на лихвите да продължи.

Турция вдигна минималната заплата за втори път през тази година

Турция вдигна минималната заплата за втори път в рамките на 6 месеца на фона на рекордната инфлация в страната. Минималната работна за...

Днешното изненадващо решение на централната банка идва три седмици, след като регулаторът промени прогнозите си за инфлацията до края на тази година, повишавайки очакваната стойност с цели 18 процентни пункта, предава Bloomberg.

Днешното намаляване на лихвите е в разрез с очакванията на икономистите, които прогнозираха основният лихвен процент да остане непроменен, предава държавната информационна агенция Anadolu.

Подобно на ходовете, които предприеха Русия и Китай, Турската централна банка също понижи основната си лихва, с мотива да подсигури, че икономическата активност в страната няма да се забави.

Ръстът на инфлацията в страната се дължи основно на „нарастващите разходи за енергия, които са резултат на геополитическото развитие“, посочват от банката.

От институцията добавиха още, че сътресенията в предлагането, причинени от покачването на световните цени на енергията, храните и селскостопанските продукти също дават своя дан за ръста на инфлацията. Банката също така заяви, че очаква да започне процес на дезинфлация.

Турция продава все повече метали на Русия

Западните санкции, наложени на Русия от началото на войната в Украйна дадоха възможност на Турция да увеличи износа на метали за федера...

В хода на настоящето, трето тримесечие, институцията отчита загуба на инерция в икономическата активност. В този случай финансовите условия трябва да бъдат в подкрепа на запазването на "инерцията на икономическия растеж на индустриалното производство", става ясно от сайта на регулатора.

Банката обеща да „продължи да използва всички налични инструменти“, докато не бъде отчетен „постоянен спад на инфлацията“. Действията на институцията ще бъдат извършвани в рамките на стратегията за поддържане на стабилен курс на турската лира, който държавното управление и централната банка започнаха, известна още като „лиризация“.

Инфлацията в Турция удари 79.6% на годишна база през юли спрямо 78.6% през юни.

Очакванията са годишната инфлация да достигне 60.4% до края на тази година и 19.2% до края на 2023 година. Процентите са значително по-високи спрямо предишните оценки от 42.8% за 2022 г. и 12.9% през идната година. Банката предвижда инфлацията да се равнява на 8.8% до края на 2024 година.

Турската лира поевтиня с около 1% спрямо долара непосредствено след обявяването на решението на банката и достигна до около 18.15 лири спрямо ниво около 17.95. Към момента на подготвяне на материала, стойността ѝ е 18.10 за долар.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Турция през април

Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Турция през месец април. Това сочат данните на турското Управление за к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com