Турската икономика нараства с повече от очакваното на фона на високата инфлация

4672
Турската икономика нараства с повече от очакваното на фона на високата инфлация
Снимка: iStock

Икономиката на Турция е нараснала със 7.6% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната по текущи цени отбелязва ръст от 114.6% и достига до 3.4 трлн. турски лири (219.3 млрд. долара) за периода април-юни, сочат данните на Турския статистически институт (TurkStat).

С тези нива на растеж Турция става втората най-бързо развиваща се икономика в Г-20 след Саудитска Арабия, предава турската държавна информационна агенция Anadolu Agency.

Турция вдигна минималната заплата за втори път през тази година

Турция вдигна минималната заплата за втори път в рамките на 6 месеца на фона на рекордната инфлация в страната. Минималната работна за...

Икономическият ръст е отбелязан на фона на рекордната инфлацията в страната, която достигна 24-годишен връх. Бумът във вътрешното търсене, съчетан с износа, е основният двигател за отчетените стойности, тъй като двете заедно неутрализират спада в инвестициите. Потреблението на домакинствата пък се е увеличило с 22.5% на годишна база, предава Bloomberg.

Ръстът в туризма дава допълнителен тласък, като посещенията и разходите, направени от чужденци отбелязват ръст над 100% от началото на годината.

Изправен през президентски избори догодина, държавният глава Реджеп Тайип Ердоган избира да се насочи към икономически модел, който дава приоритет на износа, производството и заетостта за сметка на ценовата стабилност и силната лира.

В началото на юли Турция вдигна минималната заплата за втори път в рамките на 6 месеца на фона на рекордната инфлация в страната. Тогава минималните възнаграждения биват увеличени с 30%.

Турската централна банка изненадващо понижи лихвите на фона на 80% инфлация

Турската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент в четвъртък със 100 базисни пункта от 14% до 13% на фона на реко...

В средата на август пък Турската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта от 14% до 13% на фона на рекордно високата инфлация в страната, която гони 80%. Мотивът бе именно засилването на забавилата се икономическа активност в страната.

Въпреки данните за ръста през второто тримесечие, който се дължи на скок в потреблението на домакинствата, икономистите на Bloomberg прогнозират значително забавяне през второто полугодие, тъй като нарастващата инфлация оказва влияние върху потреблението, а по-слабият растеж, който се отчита в Европа, влияе негативно върху износа на южната ни съседка.

Отделно проучване на Bloomberg от този месец прогнозира, че годишният растеж на БВП може да спадне до 3.3% през настоящето тримесечие и да достигне до 1.3% през периода октомври-декември.

Понастоящем се виждат сигнали на забавяне в производството и продажбите на дребно. Настроенията на турския бизнес пък отбелязват най-лошите нива от началото на COVID пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com