За пръв път американски бизнес не може да инвестира в чужбина: Ограничения от Байдън за Китай

2449
За пръв път американски бизнес не може да инвестира в чужбина: Ограничения от Байдън за Китай
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на американските инвестиции в технологичния отрасъл на Китай. Секторите, засегнати от забраната са разработването на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект, предаде Ройтерс.

Американският президент е обезпокоен от това, че страни като Китай развиват технологии, които "играят ключова роля от гледна точка на разузнавателната дейност, следенето и използването на средства в киберпространството“. "Стремителното разработване от подобни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект повишава способностите им да извършват действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ“, се отбелязва в указа.

На специален брифинг по темата представител американското правителство заяви, че указът на Байдън "дава на министъра на финансите правомощия да регулира определени инвестиции в структури в Китай, участващи в дейност, засягаща националната сигурност, в три конкретни сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект“. Властите в САЩ очакват от бизнеса сам да съобщава за подобни капиталовложения, някои от които могат да бъдат забранени.

Още: Висш американски военен: Войната в Украйна е загрявка за заплахата "Китай"

Правителственият представител увери, че предписанията на указа представляват "стъпка в сферата на националната сигурност, а не в икономиката“. Той добави, че Вашингтон "води политика на намаляване на рисковете от Китай“, но направи уговорката, че целта на американските действия не е да доведат до разделяне на икономиките на САЩ и Китай.

Мярката може да обтегне още повече отношенията между двете най-големи световни икономики. Засегнатите от ограниченията области като инвестициите в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на микрочипове и средства за производството им, са доминирани от страни като САЩ, Япония и Нидерландия, затова Китай се опитва да създаде свои алтернативи.

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър приветства указа на Байдън. "Твърде дълго американските пари допринасяха за подхранването на китайския военен възход. Днес САЩ предприеха първата стъпка към гарантирането, че американските инвестиции няма да отиват за финансиране на усъвършенстването на китайската армия“, каза той и добави, че Конгресът трябва да облече тези ограничения в закон и да ги прецизира.

Републиканците изразиха недоволство, че мерките не са достатъчно широкообхватни. Председателят на външната комисия на Камарата на представителите Майкъл Маккол похвали цялостната философия на ограниченията, но добави, че "обстоятелството, че те не включват и съществуващите инвестиции, а също и сектори като биотехнологиите и енергетиката, е повод за безпокойство“.

Още: Мнение: Пентагонът върви по път, който ще обезсили американския военен флот срещу Китай

Представител на американското правителство уточни пред Ройтерс, че текстът на указа се отнася само за бъдещи, а не за капиталовложения в заварено положение.

Китай отговори, че е "сериозно загрижен” относно указа и си запазва правото да предприеме ответни действия. Заповедта подкопава международния икономически и търговски ред, се казва в изявление на Министерството на търговията на Китай.

Министерството посочва още, че се надява САЩ да уважават законите на пазарната икономика и принципите на честната конкуренция и да се въздържат от „изкуствено възпрепятстване на глобалния икономически и търговски обмен и сътрудничество или създаване на пречки за възстановяването на световната икономика“.

Китайското външно министерство заяви, че страната е "силно недоволна" и "решително се противопоставя на настояването на САЩ за въвеждане на инвестиционни ограничения срещу Китай" и призова САЩ да изпълнят обещанието на Байдън, че нямат намерение да се отделят от Китай или да възпрепятстват икономическото развитие на страната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com