Задават се нови милиарди за Украйна: Путин да плаща, не САЩ и ЕС

23230
Задават се нови милиарди за Украйна: Путин да плаща, не САЩ и ЕС
Снимка: Kremlin.ru

Пресъхналата западна помощ за Украйна все повече тревожи подкрепящите страната и осъзнаващите опасността от имперските амбиции на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и все повече радва поддръжниците му – както крайно безмозъчните, които са мнозинство, така и тези, които имат изгода от действията му.

Радостните времена за Путин обаче скоро може и да останат в миналото – защото в САЩ и в ЕС вече почват да се прокрадват и да набират скорост идеи как Украйна да получи стотици милиарди долари и евро без американците и европейците да дават допълнително нито цент за това.

Още: Сенатът призна: Няма да договорим нови пари за Украйна тази година

300 млрд. долара – с американска помощ

Според материали в The New York Times и The Washington Post, администрацията на американския президент Джо Байдън интензивно работи, за да може 300 млрд. долара замразени руски активи заради войната в Украйна да бъдат конфискувани и предадени на Киев. С такава огромна сума Украйна със сигурност ще може да направи много срещу руската армия.

Трудността тук е, че незабавната конфискация изглежда невъзможна. В Европа има сериозна съпротива срещу това – от юридическа гледна точка трябва да има извършено престъпление, а такова още не е доказано в съд. Затова и призивите да се осъдят руските военни престъпления са големи - от Трибунала в Хага. Отделно, на Стария континент се плашат, че конфискация без солидно юридическо основание ще накара други държави, които имат активи в евро, да ги изтеглят от европейските трезори и пазари т.е. от еврозоната, за да се предпазят в бъдеще от такива действия спрямо тях.

В САЩ не мислят точно така и са готови да предадат своя дял от руските пари и активи. Вече двама известни американски професори по право – Лорънс Трайб и Лари Съмърс, който е съветник на Байдън, надълго и нашироко обясниха, че е юридически оправдано да се конфискуват руски активи при сегашната ситуация. В Канада дори беше приет закон, че може да се конфискуват държавни средства, съхранявани на канадска територия, когато държавата-собственик е под санкции, защото нанася щети с действията си (разбира се предимно военни), които следва да бъдат възстановени. Но на американска територия има само около 5 млрд. долара от общо 300 в чуждестранни сметки и активи, които Руската централна банка държи. Затова сила набира европейската идея печалбите и данъците от тези пари и активи да се дават на Украйна – в Мароко американският финансов министър Джанет Йелън проведе среща със свои западни колеги. В Белгия вече е създаден фонд за 1,8 млрд. долара от събрани данъци върху печалба, реализирана от руски активи. От Украйна има още по-смела идея – тези данъци да са обезпечение за набиране на много по-големи суми от частни инвеститори. Така Украйна няма да има нужда да продава държавни ценни книжа на международните пазари и да трупа дълг, а и ще си осигури постоянен приток от свежи пари: ЕС измисли как да прати милиарди евро на Украйна от замразени руски активи

Друга идея за конфискация е западни държави да докажат, че са жертви на агресията на Путин – възможно е дори да се погледне към случаите в които той прибра набързо активите на западни компании на руска територия: Замразени руски активи за Украйна: Западът се обявява за жертва, за да ги даде

Готови 80 млрд. евро за Украйна без особени трудности

И докато ситуацията със замразените руски активи остава спорна и трудна, то бившият еврокомисар Оли Рен даде смела идея – на Украйна да се дадат парите от Европейския стабилизационен механизъм. Там има около 80 млрд. евро – механизмът беше създаден да пази еврозоната от кризи като тази в Гърция отпреди почти десетилетие и половина.

Рен, който беше комисар по икономическите въпроси, а сега е гуверньор на Финландската централна банка, разви идеята си пред Bloomberg. Той посочи, че механизмът е подчинен на еврозоната тоест Виктор Орбан няма как да наложи вето в случая, както прави с 50-те млрд. евро, които всички в ЕС без него искат да дадат в помощ на Украйна: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

В европейския фонд има активи за 620 млрд. евро, които са изискуеми в случай на нужда, а отделно са 80 млрд. евро, които са наличен капитал, готов да се използва по всяко време.

Още: Страхът в Украйна расте: Петте фактора, които играят в полза на руснаците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com