Замразени руски активи за Украйна: Западът се обявява за жертва, за да ги даде

7363
Замразени руски активи за Украйна: Западът се обявява за жертва, за да ги даде
Снимка: iStock

Западните страни могат да узаконят конфискацията на замразени руски активи, като се признаят за жертви на войната в Украйна. Новината съобщи Financial Times на 20 декември, позовавайки се на свои източници.

Според документ, предоставен от американски служители, в този списък може да попаднат съюзниците на Киев, които са оказали финансова подкрепа на украинската икономика и въоръжени сили по време на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г.

Средствата могат да бъдат прехвърлени на Украйна частично чрез международни банки. Критиците обаче предупреждават, че подобни стъпки могат да подкопаят доверието на държавите, които разполагат финансовите си резерви в чужбина в евро или долари.

Още: ЕС измисли как да прати милиарди евро на Украйна от замразени руски активи

От доста време насам Западът, включително САЩ, проучва начини да оправдае с правна рамка конфискуването на замразените активи на Руската централна банка и използването им за финансиране на Киев. Идеята набра сила през последните седмици на фона на пакета от 50 милиарда евро от ЕС за Украйна за 4 години, който беше провален заради ветото на унгарския премиер Виктор Орбан, и на продължаващата криза в Конгреса на САЩ, пречеща да се изпратят милиарди военна помощ на украинците.

Къде се намират замразените активи?

Според документ на Европейската комисия, видян и цитиран от Financial Times, около 260 млрд. евро от активите на централната банка на Москва са били запорирани през миналата година в страните от Г-7, ЕС и Австралия.

По-голямата част от тях - около 210 млрд. евро - се намират в ЕС, включително пари в брой и държавни облигации, деноминирани в евро, долари и други валути. САЩ са замразили само малка част от руските държавни активи - става въпрос за около 5 млрд. долара.

Още: Финансовата полза за Украйна от санкциите срещу руските олигарси: На практика нула

В Европа най-голяма част от активите, около 191 млрд. евро, се държат в Euroclear - централен депозитар на ценни книжа със седалище в Белгия. Според френското министерство на финансите Франция е блокирала втората по големина сума - около 19 млрд. евро. Германия държи около 210 млн. евро.

Още: Белгия е първата страна, която ще даде на Украйна замразени руски активи (ВИДЕО)

Какво искат САЩ?

Според публикацията в авторитетното британско издание Вашингтон не е подкрепил публично конфискацията на замразените активи, но е казал "да" неофициално. В цитиран документ, написан от американски служители, подобен ход би се считал за легитимен отговор на незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ако се прилага от държави, "пострадали" и "специално засегнати" от руската агресия.

Още: Пари за Украйна от замразени руски активи: 4 държави от ЕС бавят процеса

Снимка: iStock

Представителите на САЩ предлагат конфискуваните активи да бъдат отпуснати на Украйна на траншове - например чрез Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това е описано като "аванс" за компенсацията на Украйна, която Русия ще трябва да плати за своята агресия съгласно международното право.

Има ли правни основания?

Идеята е трудноизпълнима от юридическа гледна точка. Активите на централните банки са защитени от международното право. Действия, които поставят под съмнение този принцип, биха имали дълбоки последици за финансовата система, пише FT.

Само че тези, които подкрепят плана, казват, че подобна конфискация в случая може да бъде оправдана от международното право като справедливо средство за принуждаване на Русия да компенсира Украйна за военните щети.

Още: "Няма място за морал": Западът да конфискува замразените руски пари и активи

Филип Зеликов, бивш високопоставен американски дипломат, който понастоящем работи в Станфордския университет, цитира като прецедент наложената компенсация след иракската инвазия в Кувейт през 1990 г.

Подобен прочит се оспорва от професорът по международно право Ингрид Брунк. "Това са най-свещените видове активи в световната финансова система", казва тя и добавя, че този ход вероятно ще изисква и вътрешно законодателство в много от страните, които искат да го приложат.

Какви са финансовите последици?

Противниците на плана се притесняват, че подобен ход ще навреди на международния ред, основан на правила, и ще подкопае доверието, което държавите проявяват, когато поставят резерви в други държави. Някои твърдят, че конфискуването на руските активи би преминало границата, като би подсказало на страни като Китай или Саудитска Арабия, че държавните им активи, съхранявани в евро или долари, може да не са винаги в безопасност.

Още: Великодушието на Путин: Дава на руснаците да откупят до 1000 замразени от Запада долара

По-рано тази година ЕЦБ предупреди ЕС за рисковете от самостоятелни действия и препоръча всяко действие да бъде предприето в рамките на широка международна коалиция.

"Всяка голяма икономика, деноминирана в евро, подхожда много внимателно към този въпрос поради потенциалните последици за еврото и за чуждестранните инвестиции и клиринга в евро", казва европейски дипломат пред изданието.

Привържениците на идеята обаче смятат, че тези опасения са преувеличени. Лорд Дейвид Камерън, външният министър на Обединеното кралство, отрече миналата седмица, че ще има "смразяващ ефект" върху вътрешните инвестиции.

Планът на Европа

Официалните лица се стремят към консенсус между страните от Г-7 за изземване на активите, но Франция, Германия и Италия остават изключително предпазливи. Европейските официални лица се опасяват от възможни ответни мерки от страна на Русия.

Вместо да конфискува самите активи, ЕС работи по план за намаляване на извънредните печалби, които Euroclear генерира, държейки активите на Русия. Белгийският централен депозитар на ценни книжа е спечелил около 3 млрд. евро през миналата година от реинвестиция на парични средства от ценни книжа с настъпил падеж, които не могат да бъдат изплатени на Руската федерация.

Тези предложения обаче се оказват противоречиви, като някои държави се опасяват от последиците дори от тази по-ограничена стъпка.

Още: Печалбите от замразени руски активи отиват в Украйна - ЕС е все по-близо до решение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com