Защо падащите цени на медта са лош сигнал за световната икономика?

17865
Защо падащите цени на медта са лош сигнал за световната икономика?
Снимка: iStock

Някои инвеститори разглеждат цените на медта като индикатор за състоянието на световната икономика, а последните данни за стойността на метала събуждат основателни притеснения.

Цените на медта удариха 16-месечно дъно през тази седмица, след като търговците спряха да изкупуват метала. Спадът надхвърля 11% в рамките на две седмици.

Цените на медта тепърва започват да отразяват факта, че глобалният икономически растеж се забавя.“, казва Даниел Гали, директор „Стокови стратегии“ в TD Securities, цитиран от CNN.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

Металът се използва в много строителни материали както и в електрически проводници и водопроводни тръби. Той често се разглежда като показател за икономическата активност, тъй като търсенето има тенденция да се увеличава при икономически растеж и намалява, когато икономиката се свива.

По-рано тази година, след като Русия нахлу в Украйна, цената на медта скочи, заедно с цените на други основни метали. Лондонската метална борса (LME) дори временно спря търговията с никел през март.

Русия отговаря за 4% от световното производство на мед и почти 7% от производството на никел, сочат данни на S&P Global. Поради тази причина търговците се притесниха, че предлагането може да се свие заради войната точно в период на засилване на икономическото възстановяване след пандемията, поради което започнаха да трупат запаси.

Сега обаче, когато страховете от рецесията стават все по-реални, цените тръгват в обратна посока.

Индикаторите за юни потвърдиха, че икономическата активност намалява, а това се дължи на скока в цените на храните и горивата.

Какво е рецесия?

Все по-често икономистите споменават термина рецесия. Той се прилага в контекста както на световната икономика, така и когато говорим з...

Индексът на бизнес активността (Purchasing Managers' Index или PMI), публикуван от S&P Global в четвъртък, установи, че производството в частния сектор в САЩ се е забавило значително този месец.

„След като се зарадваха на мини потребителски бум, дължащ се облекчаване на Covid мерките, много фирми в сектора на услугите вече съобщават, че домакинствата все по-често изпитват затруднения от нарастващите разходи. Производителите на стоки, които не са от първа необходимост, отчитат спад в поръчките.“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Бизнесът също е притеснен относно бъдещите перспективи, тъй като Фед рязко повиши лихвените проценти в опит да наложи контрол върху увеличението на цените.

„Индексът на бизнес доверието сега е на ниво, което обикновено предвещава икономически спад, увеличаващ риска от рецесия.“, казва Уилямсън.

В Европа индикаторът за икономически растеж удари 16-месечно дъно през юни, сочат данните на PMI за 19-те страни-членки на еврозоната.

Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишл...

Китай, който пък беше ключов двигател за глобалния растеж, все още се бори с последиците след последните Covid ограничения и ефекта от срива на пазара на недвижими имоти. Икономиката на страната показа известни признаци на подобрение през май, но продажбите на дребно отчетоха свиване за трети пореден месец.

Очаква се растежът в Китай да се увеличи по-късно тази година и цените на медта и други стоки да се възстановят дотогава, казва Дарвей Кунг, мениджър в DWS пред CNN. Просто не е ясно кога ще настъпи този момент.

„Те ще се върнат до предишните си нива, просто е въпрос на време“, казва Кунг.

Цените обаче могат да паднат още, тъй като тревогите за икономиката не са стихнали.

„В средносрочен план цените на медта има накъде още да се понижават, особено когато поглеждаме в посока рецесия.“, добавя Гали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Китайската икономика се възстановява в началото на годината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com