Защо правителството на САЩ притежава огромно количество биткойн и какво прави с него?

10902
Защо правителството на САЩ притежава огромно количество биткойн и какво прави с него?
Снимка: iStock

От години американското правителство провежда търгове за продажба на биткойн и други криптовалути. От дистанцията на времето изглежда, че САЩ не върши добра работа с преценката си относно състоянието на пазара.

Така например през 2018 година 500 биткойна биват продадени на Riot Blockchain за сумата от 5 млн. долара? В наши дни тези биткойни вече струват 23 млн. долара. През 2014 година пък инвеститорът Тим Дрейпър придобива на търг 30 000 биткойна за 19 млн. долара. Понастоящем това количество струва 1.3 млрд. долара, пише CNBC.

Правителството на САЩ разполага с биткойн и други криптовалути в резултат на конфискации на имущество и активи от криминални операции и лица, нарушили закона. Всички конфискувани активи, включително виртуални валути, биват продавани на търгове от властите по сходен начин.

"Могат да бъдат 10 лодки, 12 коли, а след това един от лотовете да бъде за X броя биткойн, продавани на търг", казва Джарод Купман, директор на отдела за киберпрестъпления на Федералната данъчна служба на САЩ (IRS).

Едни от следващите активи, които ще бъдат пуснати на търг, представляват криптовалути на стойност 56 млн. долара, които са били конфискувани като част от дело за Понци схема, включваща програмата за крипто заеми BitConnect.

За разлика от други търгове, при които приходите се преразпределят към различни правителствени агенции, парите от тази крипто продажба ще бъдат използвани за възстановяване на разходите на жертвите на измамата.

Конфискацията на криптовалути се случва толкова често и в толкова големи обеми, че щатското правителство се обръща за помощ към частния сектор по отношение на съхраняването и продажбата на иззетите виртуални валути.

Конфискация и съхраняване

В по-голямата част от случаите САЩ използват наличните си инструменти за борба с престъпността, за да се справят с проследяването и изземването на криптовалути, които по своята същност имат свойства, които им помагат да избягват правоприлагането.

"Обикновено правителството е повече от едни гърди напред пред престъпниците когато говорим за иновация и технология", казва Джyд Уел, бивш федерален прокурор за киберпрестъпления.

„Това не е нещото, което би се появило в основното ви обучение“, казва Уел. Експертът прогнозира, че след три до пет години ръководствата за обучение ще включват дейности като проследяване и конфискуване на криптовалути.

Понастоящем има три основни фази по отношение на операциите с биткойн и други виртуални валути в контекста на правосъдната система на САЩ.

Първата фаза е проследяване и конфискация. Втората включва ликвидацията на иззетите криптовалути, а третата се отнася до разпределянето на приходите от продажбата на иззетите виртуални валути.

В практиката, първият етап е екипна работа, казва Джарод Кумпан. По думите му, неговият екип често работи по разследвания съвместно с други правителствени агенции.

Неговият отдел в IRS обикновено се занимава с крипто проследяване и разузнаване с отворен код, което включва разследване на укриване на данъци, фалшиви данъчни декларации и пране на пари. Екипът му се състои от служители на реда, които носят оръжие и значки и изпълняват заповеди за обиск, арест и изземване.

Други агенции, които разполагат с повече пари и ресурси, се занимават с техническите компоненти.

"Тогава всички се събираме, когато е време да изпълним какъвто и да е вид изпълнителни действия, независимо дали това е арест, изземване или заповед за обиск. И това може да бъде на национално или глобално ниво.", казва Кумпан.

През последните години правителството на САЩ е конфискувало рекордни количества криптовалути.

"През фискалната 2019 година, имаме конфискации на криптовалути на стойност 700 000 долара. През 2020 година, това скочи до 137 млн. долара. А досега през 2021 година, се намираме на 1.2 млрд. долара.", казва Кумпан пред CNBC през август. Фискалната година приключва на 30 септември.

С нарастването на киберпрестъпленията и все по-честото въвличане на виртуалните валути в тях, очакванията са, че все повече криптовалути ще бъдат конфискувани от правителството.

Търгове за криптовалути

Веднъж когато даден случаи бъде приключен, Маршалската служба на САЩ е агенцията, която носи отговорност за продажбата на конфискуваните криптовалути на търг. Към днешна дата, конфискуваните и продадени на търг биткойни възлизат на 185 000 броя. Общата стойност на това количество понастоящем струва около 8.6 млрд. долара, въпреки, че много от тях са продадени на цени, далеч под днешните.

Това е огромна отговорност за една единствена правителствена агенция, поради, което Маршалската служба вече не оперира тези дейности сама.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

Администрацията за общи услуги на САЩ, агенция, която обикновено предлага на търг излишни федерални активи, като трактори, добави конфискувани криптовалути към аукционния блок по-рано тази година.

През юли, след повече от едногодишно търсене, Министерството на правосъдието нае базираната в Сан Франциско Anchorage Digital за дейности, свързани със съхраняване на конфискувани или задържани виртуални валути, които са свързани с наказателни дела. Anchorage, първата федерално наета банка за криптовалути, ще помага на правителството да съхранява и ликвидира дигиталните активи. Преди това за тази дейност бе наета BitGo.

„Фактът, че Маршалската служба набира професионалисти, които да помагат, е добър знак, че това е нещо, което ще остане“, каза Шарън Коен Левин, която има 20-годишен опит като началник на отдела за пране на пари и конфискация на активи в прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Начините за провеждане на търгове за продажбата на криптовалути на справедлива пазарна цена навярно няма да се променят, казва Купман.

По думите му, това търговете се провеждат поетапно, тъй като не бива пазарът да се наводнява с толкова големи количества криптовалута, която може да има ефект върху ценообразуването на пазара.

Продажбата на пикова цена обаче не е някаква цел, която се преследва от правителствените агенции. "Не се опитваме да играем на пазара", казва той.

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Копаенето на криптовалути придоби масова популярност през последните години. Според някои, блокчейн системата е символ на финансова сво...

През ноември 2020 година, правителството конфискува биткойн на стойност 1 млрд. долара. Тъй като случаят все още се разследва, тези биткойни седят в дигитален портфейл. Ако правителството бе продало това количество през миналия месец, когато цената на биткойн бе над 67 000 долара, то приходите от търга щяха да бъдат доста повече от евентуална продажба на днешни цени.

Къде отиват парите

Веднъж когато случая е приключен и криптовалутите са обменени срещу фиатни пари, федералните се заемат да делят приходите. Печалбата обикновено се депозира в една от двете сметки - Фонд за конфискация на Министерство на финансите или Фонд за конфискация на активи на Министерството на правосъдието.

"Разследващата агенция определя, в кой фонд отиват парите", казва Левин.

По думите на Купман, конфискуваните криптовалути от неговия екип оформят около 60-70% от Фонд за конфискация на Министерство на финансите, което ги прави агенцията с най-голям принос за фонда.

След като бъдат пратени в един от тези два фонда, ликвидираната криптовалута може да бъде насочена към различни позиции. Конгресът, например, може да анулира парите и да насочи средствата към други проекти.

"Агенциите могат да подават запитвания за достъп до част от тези пари с цел финансиране на операции.", казва Кумпан, добавяйки, че тези запитвания се разглеждат от изпълнителния офис на Министерство на финансите.

Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан

Най-предпочитаното място за копаене на криптовалути в света официално е САЩ. Това се случва за първи път, като на втора позиция остава ...

В някои години екипът на Кумпан получава финансиране от тези пари, но в други не взема нищо, тъй като Конгресът решава да анулира всички всички средства по сметката.

Проследяването къде отиват всички пари не е лесен процес, според Алекс Лакатос, партньор на адвокатската кантора Mayer Brown във Вашингтон, окръг Колумбия, който съветва клиенти относно конфискации.

 

Конгресът на САЩ има правомощия да се разпорежда с приходите от конфискация;

Снимка: iStock

10 000 души контролират 1/3 от биткойн

Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му характеристики. Собствеността върху криптовалутата все още е к...

Министерството на правосъдието поддържа портала Forfeiture.gov, който предлага известна яснота относно настоящите операции по конфискуване.

Благодарение на изнесената информация могат да се видят индивидуални случаи, като конфискация на 1.04430259 биткойна от лице в Канзас. Или други 10 биткойна, конфискувани от жител на Тексас през април. Въпреки това, документите не дават яснота дали включват всички активни случаи на конфискации в страната.

По думите на Лекатос, едва ли някои има цялата информация колко криптовалута държи Маршалската служба на САЩ, добавяйки, че ситуацията е пълна каша.

Министерството на правосъдието на САЩ посочва пред CNBC, че няма централна база данни относно конфискацията на критповалути.

Така или иначе все повече случаи на конфискация на криптовалути се разгласяват на обществеността, като при случая на пробития биткойн портфейл от ФБР, държан от хакерите, атакували Colonial Pipeline по-рано тази година.

„Според моя опит, хората, които са на тези позиции във високи етажи на властта, може да са там за кратък период от време и искат да покажат някоя победа на своя сметка“, каза Уел. „Това е нещото, което определено привлича вниманието на журналисти и експерти по киберсигурност", добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com