Семейните фирми на милиардерите държат 4% от всички криптовалути

2672
Семейните фирми на милиардерите държат 4% от всички криптовалути
Снимка: iStock

Така наречените „семейни офиси” представляват дискретните инвестиционни компании на милиардерите, а доклад хвърля светлина върху новата им любов – криптовалутите.

Понастоящем средностатистическият семеен офис държи 1% от инвестиционното си портфолио в криптовалути, сочи проучване на Campden Wealth, цитирано от Forbes.

Биткойн поскъпна до нов исторически рекорд

Биткойн и етер поскъпнаха рязко по време на търговията във вторник в Азия, подхранвани от притесненията относно инфлацията, зелената въ...

Ако се има предвид, че средният семеен офис управлява 1 млрд. долара, то това означава, че всяка една подобна инвестиционна фирма притежава приблизително 11 млн. долара под формата на виртуални валути. През 2019 година, Campden Wealth изчисли, че по света има 7 300 семейни офиси (навярно днес са много повече). Ако всяка една от тези инвестиционни фирми притежава 11 млн. долара под формата на виртуални валути, то всички общо притежава криптовалути на стойност 80.3 млрд. долара.

Инвестициите във виртуални валути възлизат на 1.9 трилиона долара към края на месец август тази година, сочат данните на CoinMarketCap. Това означава, че семейните офиси притежават приблизително 4.2% от целия пазар на криптовалути.

Конкретно в Северна Америка, 1/3 от семейните офиси са инвестирали в криптовалути. Милиардерите без собствена семейна инвестиционна компания са рядко явление в САЩ. Тази форма на управление на семейното богатство е приложена за първи път от семейство Рокфелер през миналия век.

Тези звена разчитат на многолюдни екипи, които управляват семейни активи за милиарди без да афишират присъствието си или финансовите си резултати.

Семейните инвестиционни офиси искат криптовалути

„Започнахме да отделяме малка част към крипто”, споделя изпълнителен директор на семеен офис в Кънектикът пред доклада The North America Family.

10 000 души контролират 1/3 от биткойн

Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му характеристики. Собствеността върху криптовалутата все още е к...

„Но средствата се представиха толкова добре, увеличавайки се седем пъти през последната година, че всъщност се превърнаха в разумна част от портфолиото”, добавя той.

Това мнение се споделя от мнозина в света на семейните инвестиционни компании. В проучването на Campden Wealth, цели 28% от анкетираните заявяват, че планират да увеличат инвестициите в криптовалути през следващата година.

„Първоначално виждахме разпределяне на 2 млн. или 3 млн. долара. Сега вече става дума за 5 млн. до 10 млн. долара, като виждаме някои големи възложители, които понастоящем залагат стартово ниво от десетки милиони.”, казва Анатоли Крачилов, изпълнителен директор на Nickel Digital, компанията за управление на дигитални активи, която работи главно със семейни инвестиционни компании.

Редица милиардери, включително Алън Хауърд и Пол Тюдор Джоунс, говорят публично за вложенията си в биткойн. По думите на Крачилов, те са били първите, които са видяли ефектите от пандемията, като покачващата се инфлация и са започнали да насочват средства към криптовалутите.

Но милиардерите не залагат само на биткойн, като много от тях предприемат диверсифициран подход. „Има далеч по-обещаващи крипто активи от биткойн, на които аз бих заложил”, казва Крачилов.

Някои милиардери избягват криптовалутите

Най-голямата компания в света погледна към биткойн банкоматите

Американската верига магазини Walmart, която е най-голямата компания в света по размер на приходите, е дала зелена светлина за разполаг...

Не всички семейни инвестиционни компании виждат потенциал в криптовалутите. 4% от анкетираните фирми посочват, че ще намалят вложенията в дигитални активи през следващата година.

„Не разглеждаме крипто като валута, тъй като е прекалено волатилен”, казва член на семеен офис от Охайо, добавяйки, че неговата фирма никога няма да инвестира във виртуални валути.

Волатилността е основно притеснение когато говорим за криптовалути. Когато Китай обяви всички трансакции с виртуални валути за незаконни през септември тази година, новината удари сериозно цените на пазара, което принуди семейните офиси да започнат да разпродават позициите си.

„Като при всеки волатилен актив, хеджирането и диверсификацията са ключови”, казва Чи-ман Куан, изпълнителен директор и съосновател на Raffles Family Office в Сингапур.

Притеснена относно бъдещи понижения на пазара на криптовалути, швейцарската банка UBS предупреждава клиентите си да не инвестират във виртуални валути.

Защо биткойн поскъпва точно сега?

Биткойн постигна 6-месечен връх в началото на тази седмица, като се намира в подножието на рекорд. Причина за ентусиазма около най-попу...

Малко банки или управляващи дружества предлагат на клиентите собствени крипто продукти. Шефът на JPMorgan Джейми Даймън е известен критик на биткойн, като през годините е използвал какви ли не цветущи епитети по негов адрес.

Въпреки, че семейните инвестиционни компании отчитат средна възвращаемост в размер на 40% от инвестициите си в криптовалути, картинката не е толкова розова, става ясно от думите на Ребека Гуч, директор в Campden Wealth.

„Видяхме хора, които бяха истински победители през последната година, но видяхме и други, които не се справиха изобщо добре”, казва тя.

„Хората трябва да бъдат предпазливи, когато тълкуват това. Не искам всички да си мислят: „О аз ще инвестирам в криптовалути и разбира се, ще спечеля много пари.“, добавя Гуч.

Въпреки тези думи, Гуч смята, че семейните офиси тепърва започват да навлизат в света на криптовалутите и когато доходността се завърне, делът им на този пазар може да надскочи настоящите 4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com