Ел Салвадор прави биткойн град без данъци

4861
Ел Салвадор прави биткойн град без данъци
Снимка: Getty Images

Ел Салвадор планира да издаде първите в света биткойн държавни облигации, както и да изгради биткойн град, които ще бъде освободен от данък върху доходите, имотите и капиталовите печалби. Това обяви президентът на страната от Централна Америка Наиб Букеле пред тълпа крипто ентусиасти в крайбрежния град Мизата.

Ел Салвадор възнамерява да издаде 10-годишни облигации, деноминирани в щатски долари и под формата на крипто токени с доходност 6.5% чрез платформата Liquid Network, посочва Самсън Моу, директор стратегии в блокчейн компанията Blockstream.

10 000 души контролират 1/3 от биткойн

Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му характеристики. Собствеността върху криптовалутата все още е к...

Половината от набраната сума чрез държавни ценни книжа ще бъде обърната в биткойни, а другата половина ще отиде за инвестиции в инфраструктура и копаене на биткойни, което ще става чрез геотермална енергия, каза Моу, който присъства до президента Букеле по време на обявлението.

След изтичането на 5-годишен период, правителството на страната ще започне да продава своите биткойни и да изплаща допълнителен дивидент на инвеститорите, каза Моу, предава Bloomberg.

Изчисленията на Blockstream показват, че в края на 10-годишния период по облигациите, годишната доходност ще бъде 146%, казва Моу, прогнозирайки, че цената на биткойн ще достигне 1 млн. долара в идните 5 години.

Директорът в Blokstream обяснява, че 5-годишният период на задържане цели изтеглянето на биткойни за 500 млн. долара от пазара, което ще увеличи тяхната цена на фона на ограниченото им предлагане.

Биткойн поскъпна до исторически максимум от около 68 000 долара през ноември тази година, като от тогава е поевтинял с близо 20%. Към края на месец октомври Ел Салвадор притежава не по-малко от 1 100 биткойна.

Най-голямата компания в света погледна към биткойн банкоматите

Американската верига магазини Walmart, която е най-голямата компания в света по размер на приходите, е дала зелена светлина за разполаг...

Плановете ще превърнат Ел Салвадор във „финансовия център на света” и „Сингапур на Латинска Америка”, казва Моу, добавяйки, че очаква и други държави да последват примера.

„Първите държави, които направят това ще имат огромно предимство”, казва той.

Инвеститорите ще получат и право на постоянно пребиваване, което бързо може да се превърне в гражданство, каза Моу по време на обявлението на президента Букеле.

Биткойн градът ще бъде изграден в близост до вулкана Кончагуа, който ще бъде използван за набавяне на енергия за добива не биткойн, каза Букеле, добавяйки, че издаването на новите облигации ще започне през 2022 година. Единственият данък в биткойн града ще бъде ДДС в размер на 10%, като приходите ще спомогнат за изграждането на населеното място и услугите в него, каза той.

През септември Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн за легално платежно средство – нещо, което бе посрещнато едновременно с ентусиазъм и протести през следващите месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com