100 000 българи у нас се издържат от наеми

1650
100 000 българи у нас се издържат от наеми

Все повече българи декларират все по-солидни доходи от наем. Това показват данните на приходната агенция след края на данъчната кампания.

100 000 българи обявяват пред държавата, че се издържат от наеми. Броят на българите, които са декларирали такъв доход пък се е увеличил с 6000 за година. В тази данъчна кампания наемодатели са декларирани 418 млн. лева доход от наем.

Няма да увеличават наемите на общинските жилища в община Асеновград

Няма да увеличават наемите за ползване на общинските жилища в община Асеновград. Решението бе взето единодушно от старейшините на града...

Според анализаторите една от основните причини за това са ниските лихви по депозитите, които мотивират все повече хора да купуват имот с цел отдаване под наем. За 5 година лихвите по депозитите са намалели с почти 5% процента, информира bTV.

Агенциите за недвижими имоти твърдят, че около 20% от сделките с имоти са с инвестиционна цел. Две са основните групи купувачи - едните на луксозни имоти, които планират да ги отдават на по-богати наематели, а другите на двустайни апартаменти между 50 и 70 хиляди евро.

„Един такъв апартамент се отдава за 300-350 евро и то в добро състояние при по-лошо състояние надолу е наемната цена, казва Калоян Богданов, мениджър в компания за недвижими имоти.

Така имот в добро състояние ще носи над 7000 лева наем на година. Ако парите за покупката му стоят в банка за същия период доходите от лихва ще са малко над 1100 лева за година.

Освен чрез субсидиите, партиите богатеят и с преференциални наеми

Партиите, които влязоха в Народното събрание, наемат сгради за ползване за жълти стотинки. Около тази теза се обединиха областни управи...

Това е при сегашните средни нива на лихвите, а прогнозите са за спад. Затова прогнозите са интересът към имотите да продължи да расте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com