X
 
 

15 000 данъчни декларации и опашки пред гишетата очакват от НАП

341 0
photo of 15 000 данъчни декларации и опашки пред гишетата очакват от НАП
Снимка: БГНЕС
Днес, 3 май, изтича срокът за подаване на декларация за данък върху доходите на физическите лица и плащането му. Около 15 000 данъчни декларации се очаква да постъпят в Националната агенция за приходите (НАП) в последния ден от данъчната кампания. Това съобщи пред БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Половината от тях най-вероятно ще бъдат изпратени по пощата или подадени в териториална дирекция на приходната агенция.

НАП още няма всички данни по Panama Papers, но имало "смущаващи факти"

Към днешна дата все още нямаме обобщаващи данни за българите, които влизат в скандала Panama Papers, посочи говорителят на НАП Росен Бъ...

Той обясни, че декларации могат да се подават до 17.30 часа в офисите на НАП и до 20.00 в Централна поща в София. Централната поща в столицата има и по-дълго работно време от останалите пощи и онлайн до полунощ, обясни Бъчваров.

"До 12.00 часа ще оперира системата за онлайн деклариране, но за да се подаде данъчната декларация, е необходим или електронен подпис или по-вероятно и по-лесно безплатният персонален идентификационен код", уточни Бъчваров.

Той подчерта, че плащането на дължимия данък трябва да бъде направено днес, независимо че банковият превод може да постъпи по сметките на приходната агенция утре. Ако не подадем данъчна декларация или не платим данъка си, подлежим на санкции – до 500 лева за неподадена декларация и до 1000 лева за неверни или грешни данни.

"Грешките, които водят до неприятности, са свързани с недекларирани доходи и съответно укриване на някакъв вид данък. Естествено, ако става дума за по-малка сума, то и административно наказващият орган се съобразява с това, защото глобите са в определен диапазон – до 500 не значи на всяка цена 500, нито пък 1000 – 1000", каза още говорителят на НАП.

Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след...

"За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага за по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това, преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което допълнително помага за избягване на грешки", каза още говорителят на НАП.

От Националната агенция за приходите припомнят, че подаването на декларациите в последния момент може да доведе до струпване на повече хора в дирекциите и да се чака повече време. Възможно е да чакаме повече време и в банковия клон в самата дирекция. Там внасянето на дължимата сума към хазната е безплатно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...