40 хил. българи все още не са подали данъчна декларация

1583
40 хил. българи все още не са подали данъчна декларация
Снимка: Actualno.com

Утре е последният ден, в който можем да декларираме доходите си за миналата година, а до 500 лева глоба грози всеки, който не подаде данъчна декларация. 

Данъчна декларация за доходите си за миналата година е длъжен да подаде всеки, който е получил пари извън тези по трудовия си договор. Важно е да се знае, че ако вече имаме рецидив и това е втората година, в която не сме декларирали доходите си, данъчните могат да ни глобят с до 1000 лева.

Мъж от Кърджали плати над 78 000 лв. данък

4938 декларации за доходите на физическите лица са приети до този момент в офиса на НАП-Кърджали, 1210 от тях са подадени по електронен...

Десетки хиляди българи обаче все още не са декларирали доходите си пред държавата, въпреки че утре е последният ден. 40 хил. нашенци тепърва ще трябва да декларират доходите в последния момент. Дали ще се извият опашки пред гишетата на НАП, засега не е ясно, но данъчните обещават стриктна организация по приемането на декларациите.

По данни на приходната агенция, до 24 април в офисите на НАП са постъпили над 366 хил. данъчни декларации, като само 35% от тях са подадени по интернет. Само седмица преди крайния срок, в дните между 17 и 24 април, над 80 хил. българи са пуснали документите си.

Освен за неподаване на декларацията обаче глоба ни грози и при посочване на неверни данни. Ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, приходната агенция ще ни глоби с до 1000 лв. При повторно нарушение законът ни заплашва със санкция от 2 бона, информира "Монитор".

Физическите лица трябва задължително да декларират и получените парични заеми от физически лица, чийто общ размер надхвърля 10 хил лв. и към края на миналата година част от тях са непогасени. Трябва да обявим и заемите, които сме дали на приятели и роднини. В противен случай лицата, които спестят тази информация от НАП, ще трябва да платят 10% от недекларираната сума, а ако ни заловят втори път, размерът ще бъде 15 на сто.

НАП започва проверки за данък "уикенд"

Инспектори на НАП започват проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни автомобили, посочени от тях като служебни активи, които се и...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com