Агенцията по вписванията отрича да е възстановила Търговския регистър с чужда помощ

2665
Агенцията по вписванията отрича да е възстановила Търговския регистър с чужда помощ
Снимка: БГНЕС

Не са изисквани данни от частни компании, които да помогнат за възстановяването на всички функции на Търговския регистър. Компаниите "Лакорда", "Сиела" и АПИС не са участвали във възстановяването на регистъра. Това заяви председателят на Агенцията пред вписванията Габриела Козарева пред Actualno.com във връзка с изпратени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) въпроси.

С отговора от Агенцията официално отрекоха информация от източници на Actualno.com, че регистърът е възстановен именно благодарение на АПИС, "Лакорда". Стопаните на Търговския регистър твърдят, че за възстановяване на данните е използвано "единствено оригинално копие на базата данни, собственост на Агенцията по вписванията". Освен това, при възстановяването участвали IT експерти на агенцията, фирмата, ангажирана с поддръжка и била оказа помощ от други държавни ведомства.

Цачева: Няма опасност от ново блокиране на Търговския регистър

Министърът на правосъдието Цецка Цачева беше категорична, че няма опасност от ново блокиране на Търговския регистър поради изчерпване н...

Припомняме, че от няколко години Министерският съвет плаща на три фирми за осигуряване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Става въпрос някои справочни услуги, които представляват достъп до информация, произвеждана от обществения сектор – съдебната система, Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, ведомствена практика - становища, указания и разяснения на институциите и др. Например Лакорда за периода 03.08.2015 г. - 03.08.2017 г. е получила 30 000 лв. с ДДС за гореописаната услуга. Сиела за същия период - 18 хил. лв. с ДДС, а АПИС 41,281 лв. с ДДС.

Търговският регистър се срина за цели 18 дни, а след него последва и оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя се сдоби с репутацията на "калинка" след като наяве излязоха нейни постове във Facebook. Заместилата я Габриела Козарева обаче се оказа приближена до "Атака", също както и Даскалова – или поне като предложения за оглавяване на Агенцията по вписванията.

Преди почти две седмици стана ясно, че за Търговския регистър спешно са поръчани още 120 терабайта памет, защото иначе ще свърши свободното дисково пространство – до 34 дни. Причината – имало 80 терабайта наличен ресурс, който не можело да се освободи, защото отговорните органи още разследват кой е виновен и каква вина носи за срива на Търговския регистър от лятото на тази година. Освен това - липсата на достатъчно свободно дисково пространство е изправило Агенция по вписванията и пред други сериозни проблеми. Няма отделни (допълнителни) дискови масиви за покриване на необходимостта от направа на надежден и резервиран бекъп. Текущите дискови масиви не предоставят подходяща конфигурация и обкръжение за обезпечаване на устойчива резервираност на Системата за управление на бази от данни на Търговския и Имотния регистър, на Регистър на имуществените отношения между съпрузите (РИОС), БУЛСТАТ и ОСС.

Същевременно, в парламентарен контрол, правосъдният министър Цецка Цачева не видя потенциален бъдещ проблем заради липсата на достатъчно хардуерен ресурс. Вместо това тя посочи като проблем "кадрови проблеми", най-вече при IT служителите – били само 4, а трябвало да са 17.

БСК поиска настоятелно и с иронични думи обяснение за ситуацията с Търговския регистър

Пусното обявление за спешна поръчка за допълнителни 120 терабайта памет за Търговския регистър предизвика Българската стопанска камара ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика