АИКБ: Планирана национализация се готви да вземе собственост на над 2 млн. българи

2803
АИКБ: Планирана национализация се готви да вземе собственост на над 2 млн. българи
Снимка: iStock/Guliver

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска незабавно оттегляне на Законопроекта за т. нар. „спящи акции“, който застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили по време на приватизацията. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

"АИКБ припомня, че категорично против концепцията, материализирана сега в законопроект, са се обявили четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, както и КНСБ, КТ „Подкрепа“, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститори в България, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Националната комисия за корпоративно управление и други асоциации от капиталовия пазар, Омбудсманът на Република България, Министерство на правосъдието, юристи и акционери. Повечето от тях вече потвърдиха позицията си, като призоваха в свои становища проектозаконът да бъде оттеглен", казват от АИКБ.

АИКБ настоява за законодателство и алгоритъм на действие при кризи като с COVID-19

От АИКБ настояват за изработването на законодателство и план за действие при кризи от мащаба на тази с COVID-19. Според бизнеса е необх...

В изготвения законопроект е предвидено задължението собствениците на акции в едногодишен срок да прехвърлят ценните си книжа от Регистър А на “Централен депозитар” АД, където те се съхраняват безплатно и сигурно за акционера, в Регистър Б в подсметка към инвестиционен посредник, където ще носят риска на посредника и ще дължат такси. Хората, които не знаят, че притежават подобни акции (наследници) или не ги потърсят, ще ги загубят, защото държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого, изразяват още притеснения от Асоциацията.

В текста е записано още, че при изтичане на втори допълнителен срок и непредприемане на действия от страна на дялопритежателите, паричната равностойност на дяловете ще бъде внесена в държавния бюджет, т. е. досегашният собственик губи окончателно всички права, които е имал.

"Законопроектът противоречи на Конституцията на страната и на договора за функциониране на ЕС и ще окаже изключително негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България. Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и категорично можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика. Търговският закон и Законът за публично предлагане на ценни книжа достатъчно ясно и недвусмислено регулират материята. За нас е неразбираемо какви интереси налагат подобни неприемливи опити за конфискация на частна собственост.

Освен всички загуби, които ще претърпят тези над 2 милиона българи, АИКБ счита, че рискът страната ни да бъде зачеркната като инвестиционна дестинация е огромен, тъй като инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост.

Васил Велев: Защо разваляме работеща данъчна система?

Ние имаме една ефективна данъчна система, към която се стремят много други страни. Искаме да развалим нещо, което работи добре, понеже ...

Асоциацията е категорична, че предложеният законопроект, обоснован с „незаинтересоваността“ на собствениците на акции, не се различава по нищо от конфискация на банков депозит, по който притежателят му не е внасял или теглил суми известно време.

Асоциацията на индустриалния капитал в България и другите работодателски организации и асоциации на капиталовия пазар нееднократно са заявявали готовността си за участие в експертни групи за обсъждане на ефективни, пазарни и законосъобразни мерки за активизиране на пазара на ценни книжа, но законопроектът „Или продаваш на загуба, или губиш всичко“ (известен и като проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в регистрационната система на “Централен депозитар” АД) трябва да бъде оттеглен като противен на правовата държава, ощетяващ хората и вреден за икономиката.

Работодатели и синдикати поискаха свикването на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на проекта на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД. Заседанието е свикано за 10.06.2020 г.", завършва позицията на АИКБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com