Борбата с двойния стандарт - не само при храните

3566
Борбата с двойния стандарт - не само при храните
Снимка: Getty Images/Guliver

Проучванията относно двойния стандарт при различните хранителни продукти, които ще се правят до края на тази година в България, ще включат не само храни, но и други стоки. За първи път проби ще се вземат и от алкохол - вино, уиски, водка и други, както и от перилни препарати и козметика. Напитките, купени от България, ще бъдат сравнявани със същите от еднаква марка, но взети от друга държава. Това твърди в своя публикация вестник "24 часа"

Новите тестове ще започнат първо с храните, а методите, по които ще се действа, ще са както досегашните. Началната стъпка ще е преглед на етикетите, купени в България и в някоя държава от Западна Европа. Ако е изписано съдържанието на вещество, което се смята за по-евтино или е в по-малко количество, ще се преминава към лабораторни изследвания. Пробите от храни, препарати и алкохол, за които има съмнения за двоен стандарт, ще се изпращат в чужбина или в акредитираните към европейските институции. Резултатите от тях ще определят какви да са последващите действия - дали производителите ще трябва да уверят, че спазват правила за всички държави, в които предлагат продукцията си, или ще им се налага санкция.

Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество

Промени в Закона за храните ще трябва да премахнат двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в...

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов напомни, че с изменение на директивата за нелоялните търговски практики няма да може един производител да предлага даден продукт с различни качества под една и съща марка. "Нашата комисия се включи още в самото начало в пилотния проект на ЕК за допълнителни доказателства относно наличието на двоен стандарт. Вече работим по проект, който ще бъде посветен основно на тестване и изпитване на храни, спиртни напитки и други стоки", каза още Маргаритов.

Дотук по отношение на директивата за нелоялните търговски практики, че след като бъдат доказани различия, хранителните продукти ще влизат в европейски регистър, който да помага на потребителите да правят информиран избор при покупката им.

Новите текстове в директивата за нелоялните търговски практики ще обявяват за такива случаите, при които има разминаване в съдържанието и качеството на продукти от една и съща марка. Тогава може да се наложи санкция, която е процент от оборота на дадения търговец за изминал период от време. Очаква се измененията в директивата да бъдат приети през ноември. Изискването вече беше подкрепено от депутатите в Европейския парламент.

Преди дни бюджетната комисия на Европейския парламент одобри 1,26 млн. евро за борба с двойните стандарти в ЕС по искане на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков. "Ще се финансират проучвания, целящи установяването на съществуващи, но непризнавани нередности като продукти с еднаква опаковка, но различно съдържание, а много често и несъпоставими цени, различно третиране спрямо потребителите", коментира Радев.

Ясно обозначение, че продуктите са с еднакви съставки

ЕК одобри българската програма за двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия (ЕК) одобри предложения от България пилотен проект з...

Производителите трябва да разгледат възможността за добавяне на лого на опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продукт от дадена марка е еднакво в различните държави членки. Това предвижда промяна в директивата за нелоялните търговски практики, която се очаква бъде гласувана през следващия месец. Ако производител иска да продава стока с различен състав в определени държави поради национален вкус, предпочитания на потребителите или друга причина, ще трябва да си регистрира нова търговска марка.

Дава се възможност собствениците на марки да бъдат консултирани, да предоставят доказателства, че не са приложили двоен стандарт. Ако има съмнение за такъв, се очаква националните органи да решават как да процедират с компаниите. Тестът на продукти ще става първо чрез сравнение на изписаното на етикета. Ако има разлика, проби ще се правят в лаборатория. Ако те също потвърдят различия, ще се дава възможност на компанията да обясни разликите в продуктите.

Предлага се въвеждането на общ начин за изследването на проби, за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да помагат за установяване на разликите в качеството на стоките. Данните от изследванията трябва да бъдат общодостъпни онлайн не по-късно от края на тази година.

Местните предпочитания не трябва да се използват като извинение за понижаване на качеството или то да е различно на отделни пазари, се посочва в доклада. "Не е нормално продукти, които видимо изглеждат еднакви, да имат различно съдържание. Става дума за свинското месо и още много други. Потребителите не трябва да бъдат подвеждани. Искаме да са сигурни, че не са лъгани", коментира докладчикът в ЕП по темата за двойния стандарт в храните Олга Сеналова.

Отделно 2 млн. евро ще бъдат отделени за разработването на обща методика за изпитване на продукти в рамките на ЕС. В момента има издадени само насоки за такава методика. Те предвиждат да се вземат определени количества от продукти, да са идентични, с еднакъв или близък срок на годност. Методологията трябва да се основава на принципи като прозрачност, съпоставимост, подобно извадково избиране и тестване на продукти.

Земеделският министър: Разговорът за двойния стандарт при храните скоро няма да свърши

Разговорът за двойния стандарт при храните в ЕС не е завършил и скоро няма да завърши. Разгледахме три проектодирективи, предложени от ...

Ще има и специализирана дирекция в рамките на ЕС, която да извършва проверки в предприятията и одити на производствения поток, за да се провери дали съставът на продуктите съответства на посоченото.

Брюксел приветства изявленията на някои производители, че ще променят своите рецептури, но и изисква гаранции, че тези промени няма да доведат до понижаване на качеството на продуктите в никоя държава членка Сред предвидените инициативи на ЕК е разработването на кодекс за поведение от Асоциациите на производителите и търговските марки.

Нов стандарт при колбасите - "Екстра качество"

В България напредва идеята да има своеобразен стандарт за колбаси така, както има БДС ("Стара планина") за млечни продукти, лютеница, кренвирши (80% месо минимум), кайма (95% месо минимум) и хляб. БДС обаче не е задължителен. Новият стандарт може да бъден въведен наред със задължителни стандарти за основните храни, които подготвя земеделското министерство. То вече е провело няколко срещи с работната група, която разработва изискванията, на едно от тях е направено предложението за "Екстра качество" от хранителни технолози.

Идеята е "Екстра качество" да бъде обозначено с етикет, който ще се поставя само на продукти със 100% месо. Ще се допускат вода и протеини само които се съдържат в месото, а производителите няма да имат право да добавят. Продуктите ще са с по-висока цена, но ще гарантират на потребителите, че купуват само висококачествени колбаси, обясниха експерти.

Порожанов: До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните

"До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Министер...

Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно поне 70-80%. За млечните произведения пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com