Цел на финтех сектора у нас - да влезе в световния топ 5

2840
Цел на финтех сектора у нас - да влезе в световния топ 5
Снимка: iStock/Guliver

България да влезе в топ 5 на финтех дестинациите в следващите години – това е целта на компаниите у нас, специализирани в тази сфера, стана ясно по време на ежегодния FinTech Summit в столицата.

Над 500 души присъстваха на събитието, където бяха представени и обсъдени последните тенденции във финансовите иновации и небанковия финансов сектор. Освен на банки, технологични компании и стартъпи, представители имаше и на регулаторите.

Андрей Тасков пред Actualno: Българите все още са подозрителни към новите финансови услуги

България се гордее с развитието на технологичния си сектор, но все още има негови сфери, за които трябва да научим повече. Най-вече, з...

„В крак сме с промените. Развитието на информационните технологии е основен фактор за развитието на платежните услуги. От 2015 до 2017 г. броят на плащанията, извършвани с карти, е нараснал с 63%, а тяхната стойност – с 82%. Само през 2017 г. 56% от нарежданията за кредитен превод са извършени от ползвателите по електронен път“, заяви Нина Стоянова, подуправител на БНБ.

Тя посочи, че през тази година в сила ще влязат новите изисквания за задълбочено установяване на идентичността на клиента, които ще заменят действащите досега насоки на Европейския банков орган. От есента ще бъде необходимо всички платежни услуги, извършващи се по електронен път, да се случват чрез идентифициране на клиента най-малко с два способа – единият ще е парола, а другият – динамичен код, генериран от token устройство, SMS или друго.

Сферата на финтех компаниите вече касае и регулаторите, каза от своя страна Владимир Савов от Комисията за финансов надзор (КФН). От миналата година институцията е възприела политика за наблюдение на сектора. „Изработихме стратегия за наблюдение – възможно най-лекия режим за регулация. Сега сме на етапа, в който финтех компаниите трябва да бъдат насърчавани от нас, като следим и да са съхранени правата на потребителите“, коментира той.

Според него основните цели трябва да са улеснение на достъпа на потребителите до финтех услуги, намаляване на оперативните разходи и повишаване на конкурентоспособността. КФН е провела и проучване в бранша, според което фокусът на фирмите е най-вече върху мобилните приложения, платформи и дигиталното удостоверение на клиентите.

България е сред лидерите в ЦИЕ по "лоши" кредити

Качеството на активите на банките в България се подобрява, но въпреки това процентът на необслужвани корпоративни кредити остава третия...

Като пример за успешно интегриране на банковия сектор с технологиите бе дадена TBI Bank. Изпълнителният директор на банката Питър Барон разказа повече за развитието и фокуса ѝ. Прочетете повече в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика