Даниела Везиева: Бизнесът е много притеснен от цената на тока

2803
Даниела Везиева: Бизнесът е много притеснен от цената на тока
Снимка: БГНЕС

Ситуацията е прекалено сложна и бизнесът е много притеснен поради рязкото поскъпване на цената на тока. За това призна служебният икономически министър Даниела Везиева в сутрешния блок на БНТ.

Трябва да се променят правилата, за да се балансира пътят между крайния потребител и продавача на ток, настоя служебният министър на икономиката. Министерство на икономиката предвижда обезпечаване с 50 лева на мегават за час. Везиева обаче знае, че фирмите, които са ползватели или енергийно интензитетни, мерките на служебното правителство не изглеждат достатъчно примамливи, а по-скоро ще подпомогнат малките и средни предприятия.

Румен Радев: Очаквам санкции за всички, които спекулират с цената на електроенергията

Трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам от отговорните институции да влязат мн...

Даниела Везиева негодува, че служебният кабинет ще трябва да решава системни проблеми. Тя посочи, че 23 са подписаните договори за инвестиции от началото на година до сега. Към момента няма спад в инвестициите, добави Везиева. Трябва да се каже да инвеститорите, че имаме огромно желание да променим модела, за да се спре да се говори за България като тежко корумпирана страна. Имаме всички предпоставки да бъдем желана страна за инвеститорите, но те мислят по друг начин и това трябва да се промени, подчерта служебният министър на икономиката.

Според нея водещо трябва да бъде възстановяването и от кризата от коронавируса. Ние сме страната, която трябва да изгради икономически буфер предвид желанието да влезем в Еврозоната, допълни Везиева. 

Тя успокои, че към момента нивото на инфлацията не е толкова високо – малко над 2%. Отчита се нисък ръст на безработица и нито БНБ, нито правителството имат механизми да влияят на нивото на инфлацията, но трябва да се чувстваме относително спокойни, уточни Даниела Везиева.

На въпрос на водещия на сутрешния блок Иво Никодимов как трябва да изглежда Българската банка за развитие (ББР), Везиева увери, че банката не е бутикова, а е много добра, която подпомага с различни програми малкия и среден бизнес при много добри условия - само с 10% самоучастие. 

КТ „Подкрепа”: 50 ВиК дружества са застрашени от фалит заради скъпия ток

Само две са ВиК дружествата в страната, които могат да се справят с рекордния ръст в цените на електроенергията за бизнеса – тези...

По отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Везиева увери, че по Плана се работи, работи и се за увеличаване на грантовете, но чисто финансово, ако искаме да получим трайна премерена стойност, превесът трябва да бъде във финансовите инструменти. Ако искаме да получим финансиране в началото на следващата година, нямаме много време, завърши интервюто си Даниела Везиева. 

Още: Новият министър на икономиката: Ще продължим политиката на осветляване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика