Експерт: Предлаганите промени в КСО ще разколебаят хората, осигуряващи се на реални доходи

1575
Експерт: Предлаганите промени в КСО ще разколебаят хората, осигуряващи се на реални доходи
Снимка: iStock

Българският пенсионен модел трябва да се диверсифицира, а не да се стеснява. Това е мнението на финансовия консултант Румен Гълъбинов.

Според него промените, които се предлагат сега в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от финансовото министерство, лишават всички пенсионноосигурени лица, родени 1959 г., от правото на избор как да управляват средствата си след пенсиониране.

ДСБ се съмнява, че Горанов със закон иска "да понижи цената на най-голямото пенсионно дружество"

Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се...

"Те ще бъдат насочени в един общ фонд, защото държавата гарантира, че на всеки ще му бъде изплащана тази втора пенсия, обаче без право на онаследяване. Този момент не е маловажен, тъй като държавата упражнява правото си на последен гарант по тези плащания, но от друга страна - държавата ни лишава от права, които сме имали досега", каза експертът пред БНР.

С тези предложения ще се разколебаят хората, които се осигуряват на реалните си доходи, смята Гълъбинов.

Той коментира и твърденията на финансовия министър Владислав Горанов. В интервю за "Труд" Горанов заявява, че е гневен на пенсионноосигурителните дружества заради ниска прозрачност и заради това, че нямат създадени технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии.

Такива технически резерви трябва да бъдат формирани по действащия Кодекс и не ми е известно да са ги формирали, казва в интервюто Горанов.

Петкова: Промените в КСО не позволяват на хората сами да се разпореждат с партидите си

Промените в закона са изготвени без знанието на бранша, без предварителни обсъждания. Вариациите в тълкуванията са много. Не е вярно, ч...

Румен Гълъбинов обясни, че пенсионноосигурителните дружества и фондовете, които те управляват, се регулират от Комисията за финансов надзор (КФН). Всички въпроси с технически резерви, актюерски задължения и капитал се следи от КФН.

"Тъй като тази година се провеждат стрес тестове в банките, през втората половина на годината такива предстоят да се проведат в пенсионните осигурителни дружества и фондове и застрахователните дружества всички трябва да се запитат, защо въпросите за резервите и капитала на пенсионните дружества се повдига преди началото на стрес тестовете, а не да се изчакат тестовете и оценката на активите и тогава да се правят изводи, заяви Гълъбинов.

По думите му КФН е органът, който отговаря за стриктното изпълнение на стрес тестовете и оценката на активите. "Там е съсредоточена основно работата по установяването на финансовото и икономическото състояние на пенсионния и на застрахователния секто", каза финансовият консултант.

Румен Гълъбинов е категоричен, че пенсионна реформа трябва да има, но за да е успешна и правилна, е необходимо да се наблюдават непрекъснато демографията и доходите на хората.

Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика