Експерти: Коронавирусът накара повече хора да банкират онлайн

2380
Експерти: Коронавирусът накара повече хора да банкират онлайн
Снимка: iStock

Над 90% от продажбите на банкови продукти у нас се извършват в банков клон. Използването на онлайн банкиране пък все още не е предпочитано от българите, като делът на продуктите, купени в изцяло дигитална среда, е под 5%. Това показва проучване на банковия сектор в страната, цитирано от Татяна Иванова - изпълнителен директор на „Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно” на голяма българска банка.

Пред Монитор тя заявява, че заради коронавируса, склонността за потребление на продукти и услуги, включително финансови от разстояние, е по-висока от всякога. Въпреки това делът на клиентите, които използват онлайн банкиране, остава нисък. „Това не се дължи на липса на интерес или склонността, причината е, че финансовите институции в България не предлагат достатъчен брой изцяло дигитализирани процеси“, казва тя. По думите й за да стане клиент на банка, човек трябва да отдели средно между 30-40 минути за посещение в банков клон. Това обаче не включва времето за придвижване или за изчакване. Недостатък е и това, че клиентът е напълно зависим от работното време на финансовата институция и съответно от нейното разположение. С онлайн приложения това време може да се съкрати на 10 минути. Изцяло по дигитален път човек може да открие разплащателна сметка, да поиска срочен депозит, да си купи пътническа застраховка.

Какви са предимствата на онлайн банкирането?

Технологиите драстично промениха начина, по който комуникираме, пазаруваме и вършим ежедневните си задачи. През последното десетилетие ...

Получаването на кредит също може да е онлайн като тук се включват потребителските заеми и овърдрафт картите. Кредитите ще са освободени от такса за кредитна оценка, но лихвите ще останат същите. За целта клиентът трябва да инсталира приложение за издаване на сертификат за електронно подписване на документи. Е-подписът може да се използва пред банки, мобилни оператори и други, като има същата тежест като подписа на хартия. Необходима е двустранна снимка на лична карта, както и лицево разпознаване чрез селфи.

„През последните 2 месеца делът на клиентите, преминали на мобилно банкиране, е такъв, че може би ние щяхме да осигурим този ръст в следващите 1-2 години. Само за 2 месец COVID-19 убеди много хора, че да банкираш през телефона и таблетите е много по-удобно”, коментира шефът на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. По думите му заразата ни е хвърлила в бъдещето и така настоящето стана част от бъдещето.

Тестват тенисистите от Загреб, препоръка за карантина към виделите Григор в Хасково

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com