X
 
 

Жилищата у нас поскъпнаха с 35%, откак сме в ЕС

2222 4
Жилищата у нас поскъпнаха с 35%, откак сме в ЕС
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, показват данните на Евростат. В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените.

През последните 5 години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване. Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат.

За да си купиш жилище в Стара Загора работиш 7 г., във Варна - 11 г.

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за град...

Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати, пише в. "Труд".

Оказва се, че движението на цените на апартаментите в България отговаря на тенденциите на пазара на имоти в целия ЕС. Общо за страните от Общността повишението на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%.

Финансовата криза се отразява не само на пазара в България, а и на сделките с имоти в повечето страни от Европа. През 2009 г. общо за страните от ЕС цените на апартаментите са се понижили с 4,4%. След леко покачване през 2010 г. и 2011 г., през 2012 г. и 2013 г. отново е регистрирано поевтиняване на имотите в ЕС съответно с 1,9% и 1,2%.

Изключение от общите тенденции е Германия, където апартаментите поскъпват през всяка от последните 10 години. В Швеция жилищата също поскъпват по време на финансовата криза, но през миналата година е отчетен спад с 0,9%.

Coфия e в тoп 20 нa гpaдoвeтe c нaй-гoлям pъcт нa цeнитe нa жилищaтa в cвeтa

Coфия ce нapeди сред първите 20 в света по бързо растящи цени на жилищните имоти. Само за година - от януари 2017 до януари 2018 г., а...

Общо за последните 12 години, най-голямо повишение на цените сред страните от ЕС е отчетено в Швеция, където имотите са поскъпнали почти два пъти – с 96%. На второ място е Малта с повишение от 67,7%, а третата позиция е за Словакия с близо 60% ръст на цените. Челната петица се допълва от Полша с 47% и Германия с 40%.

България влиза в топ 10 на страните от ЕС по ръст на цените. След Германия в класацията се нареждат Белгия (+37,3%), Великобритания (+35,5%) и България (+34,9%). Последните две страни в топ 10 са Естония и Литва.

В редица европейски държави, които не са членки на ЕС, имотите също са поскъпнали много за последните 12 години. Например цените на апартаментите в Исландия са нараснали над два пъти, а в Норвегия с 87%.

Само за последните 5 години, през които цените на имотите в повечето страни от Европа трайно вървят нагоре, жилищата в ЕС са поскъпнали средно с 18,6%, сочат данните на Евростат. Първото място сред страните от ЕС е за Ирландия, където ръстът на цените за този период е над 70%. Челната тройка се допълва от Унгария с 55%, и Естония с 42%.

40% от българите живеят в пренаселени домове, а всяко трето жилище стои празно

Макар жилищата в България да са много повече, отколкото домакинствата, около 40% от домакинствата у нас живеят в пренаселени домове. То...

В 12 страни от ЕС поскъпването на апартаментите за 5-годишния период е по-голямо отколкото в България. Явно бързото покачване на цените на жилищата у нас следва тенденциите на пазара на имоти в Европа. Нещо повече, още в три държави от ЕС апартаментите са поскъпнали колкото в България – с малко над 29%. Това са Холандия, Словакия и Австрия.

Actualno.com

Етикети:

 • има още до дъното 2 има още до дъното преди 4 месеца Профил на трол?
  1 рубля = 2,7 стотинки
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ние поне нямаме претенции да сме световна сила и лидер...дето рашките още един тостер не може да сделат... хиляди руснаци имат имоти в България! Що ли не се избиват чужденци да купуват къщи в Русия?
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ми хубаво, нека поскъпват. Но това само не мога да разбера как се връзва с другата новина която виждам по-долу, че "Намаляваме с 1 милион души до 2040 г."??? Кой ще живее в тези скъпи жилища? Логично е като има празни жилища да се продават на ниски цени, поради липса на купувачи, не е ли логично? Всеки ще иска да се отърве от жилището, защото иначе няма да вземе и 1 лев, не е ли така?
 • Октомври 1.1 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  А , къде днес Шайката герб и присъдружните им финансови патриоти заедно с вечните във власта дпс ще откриват заводи ? Логично е , че ти си Съучастник на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 от която пък е тази Шайка , както и финансовите патриоти и дпс , както и всички останали мутри представяни за политици .
  : 2 !