Кои пет града са финансово най-дисциплинирани?

5132
Кои пет града са финансово най-дисциплинирани?

Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград финансово са най-дисциплинирани за 2012 г., а с най-ниска обща оценка в крайното класиране са Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик.

Това сочи справка от сравнителна оценка, направена от Министерството на финансите, оповестена днес от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов в присъствието на министър Симеон Дянков.

Проучването изследва по нова методология финансовата стабилност и дисциплината в българските общини. В челото за 2011 г. първите пет общини са били отново Благоевград, Бургас, Стара Загора и Димитровград, но вместо Русе - Асеновград. А общината с най-голямо намаление на просрочените задължения към 30.06.2012г.- 30.06.2011 г. е Столична община с размер на намалението 37.9 млн.лв. А с най-много просрочени задължения са Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив.

От 1 юли МФ непрекъснато публикува информация за плащанията към бюджета. Предоставяме повече информация и за финансовото състояние на общините по методология, която е достатъчно проста, за да бъде разбираема, обясни Горанов.

Показателите за финансовата самостоятелност са: дял на собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина от общите постъпления, както и покритие на разходите за местни дейности със собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина. Показателите за финансова устойчивост са: бюджетното салдо спрямо общите постъпления, размер на дълга като процент от годишния размер на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителната субсидия.

А показателите за ефективност - население на един общински служител и дял на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи. В общата формула присъстват и показатели за ефективност и инвестиционна активност. Общата оценка на общините е въз основа на подреждането им по точки с резултата от средноаритметичната стойност на разглежданите четири групи показатели. Тежестта на всеки от показателите в общата оценка на общината зависи от особеностите на всеки от тях. В първа група попадат общини с над 80 точки, във втора - между 60 и 79.9 точки, в трета - между 40 и 59.9 точки и в четвърта - под 20 точки.

Редактор: Петър Проданов

Дянков: Вече идва време за увеличаване на доходите

Ръст от около 1.8% на брутния вътрешен продукт (БВП) планираме за 2013 г. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на финансите Си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика