КЗК започва производство за придобиване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД

3716
КЗК започва производство за придобиване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД
Снимка: cez.bg

„Еврохолд България“ АД смята да осъществи концентрация чрез придобиване на непряк едноличен контрол върху дружествата на ЧЕЗ, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Еврохолд ще придобие компаниите на „ЧЕЗ Груп“ в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество „Eastern European Electric Company B.V.“, което е 100% собственост на „Еврохолд България“ АД и е специално създадено за целите на сделката с „ЧЕЗ Груп“, съобщават от компанията.

„Eastern European Electric Company B.V.“ ще оперира като подхолдинг на „Еврохолд“ и ще концентрира дейността на всички дружества на „ЧЕЗ Груп“ в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи. То е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд“, подписа договор за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България на 20 юни 2019 г.

Еврохолд ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Холдингът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Заемният капитал ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банк, се сочи още в съобщението му.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“ АД, лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичният парк „Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара Груп“ и „ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната. 

Според „Еврохолд България“ не се очаква планираната концентрация да засегне конкуренцията на съответните пазари, на които участниците оперират.

Тези пазари са различни и несвързани помежду си хоризонтално или вертикално, нито са свързани съседни пазари. Не може да се определи пазар, който ще бъде засегнат от планираната концентрация, е посочил уведометелят.

Предстои КЗК да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на планираната сделка.

„Еврохолд България“ АД е образувано чрез сливане на „Еврохолд“ АД и „Старком Холдинг“ АД. Персоналът му към края на миналата година е десет служители, сочи докладът за дейността му през 2018-та година.

Строителни фирми оставиха над 60 000 клиенти на ЧЕЗ без електрозахранване през летните месеци

Над 60 000 домакинства и фирми на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия – Западна България – останаха без електрозахр...

 

Акциите на дружеството се търгуват на Българска фондова борса – София и Варшавската фондова борса.

Миналата година „Еврохолд“ е подписало споразумение за придобиване на остатъчния миноритарен дял в размер на 10,64% от дъщерния си застрахователен холдинг „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. Договорило се е да купи дела от фонда за дялови инвестиции South EasterEurope Found LP (SEEF), управляван от гръцкото инвестиционно дружество Global Finance.

След финализиране на сделката „Еврохолд“ ще притежава 100% от капитала на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД.

20 студенти от Египет се обучаваха в Техническия учебен център на ЧЕЗ

20 студенти от Египет преминаха обучение в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България. Студентите са от 2 до 5 курс от еле...

Мажоритарен собственик в „Еврохолд“ е „Старком Холдинг“ АД с 52,88% от акционерния дял. „КJК Fund ІІ Slcav Balkan Discovery“ с 14,23% от акциите и др. юридически и физически лица. Капиталът му е в размер на 197 525 600 лева. Такъв е и размерът на обикновените, непривилегировани, поименни, безналични акции с право на глас, с право на дивидент и ликвидационен дял.

Асен Христов е мажоритарен акционер и притежава пряко 51% от акциите на „Старком Холдинг“. По този начин Асен Христов контролира пряко мажоритарния акционер и непряко „Еврохолд България“ АД, се сочи в доклада.

Седалището на холдинга е в България, но оперира също в Румъния, Македония, Украйна, Русия, Гърция, Грузия, Полша и др. 

Инвестиционният портфейл на холдинга включва дъщерни дружества с дейност в четири направления – финансови услуги Инвестиционно посредничество и инвестиционно банкиране), продажба на автомобили, лизинг и застраховане.

Четири са дъщерните дружества на „Еврохолд“: „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, „Авто Юнион“ АД, „Евро-Финанс“ АД, и „Евролийз Груп“ АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com