На прага сме на еврозоната, но пазейки лева

3982
На прага сме на еврозоната, но пазейки лева
Снимка: БГНЕС

България е крачка по-близо до т.нар. чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II), като ще влезе в нея запазвайки фиксирания обменен курс на лева към еврото. Това стана ясно след напрегнат парламентарен ден, в който бюджетната комисия прие на второ четене промени в Закона за БНБ, предложени от самата централна банка.

Спорна формулировка за механизма на определяне на стойността на лева спрямо еврото предизвика опасения сред обществото, като мнозина се уплашиха, че други държави ще определят стойността на валутата ни и е възможно левът да се обезцени.

Горанов: Влизаме в еврозоната само с фиксиран курс на лева

Парламентът включи в дневния си ред проекторешението, даващо гаранции за влизането на България в еврозоната. Предложението бе представе...

Всъщност приемането на законовата поправка е част от стандартната процедура, по която всяка държава членка на ЕС трябва да мине по пътя към еврото. Последните такива бяха балтийската тройка – Литва, Латвия и Естония.

За да се подсигури допълнително, Народното събрание прие решение, според което страната ни ще се откаже от "чакалнята" на еврото, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.

Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че процедурата по влизане в ERM II е сложна и някои я отхвърлят, тъй като не я разбират. "Днес имахме избор – или да продължим в посока еврото ли да се откажем. Благодаря на всички, които приеха аргументите, че това е технологията", каза Горанов.

"Парламентът даде мандат за влизане в еврозоната само при курс от 1,95583 лева за евро. Дори всички хора и фирми да решат обърнат левовете в евро, това ще се случи без проблеми и то по курса, който е фиксиран", обяви в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Бордът остава

НС прие условията ни за влизане в еврозоната, само БСП с критики

Народното събрание одобри проекторешение, с което се дава твърд мандат за влизане в eврозоната при курс на българския лев към еврото в ...

Валутният борд остава в сила, докато приемем еврото, увери управителят на БНБ Димитър Радев, който присъства на заседанието на бюджетната комисия. "Очаквам да се приложи неписаното правило за страните с борд, че те ще се присъединят към еврото с текущия си курс. Единственото ни опасение бе породено от факта, че тази проблематика по документи е секретна", подчерта Радев.

"Многократно сме твърдели, че бордът ни е много стабилен. Зад всичките пари – левове, които имаме в обращение, стои 160% евро. Това означава, че ако утре всеки българин реши да си обърне парите в евро, това ще се случи без проблеми, и то по фиксирания курс", увери Стоянова пред bTV.

Според гуверньора на БНБ Димитър Радев постигнатата комбинацията (от законовата поправка и решението на НС) е оптимален вариант и показва ясната позиция на България, която ще бъде защитена от финансовия министър и управителя на БНБ по време на гласуванията между еврогрупата и ЕЦБ за това с какъв курс да се присъединим към ERM II и еврозоната.

Решението в това гласуване се взема с пълно единодушие, така че е нужна и подкрепата на българските представители. Ако те не го подкрепят, гласуването е невъзможно. Ако нашите представители не се съобразят с решението на парламента и приемат курс, различен от фиксирания, то това ще се тълкува като нарушение на Конституцията, пише Investor.bg.

Банките са доволни

Димитър Радев: Няма да се променя валутният борд и фиксираният курс заради ERM II

България няма да отменя валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появ...

Банкерите одобриха дадените гаранции, че България ще поддържа досегашния фиксиран курс на лева към еврото до влизането на страната в еврозоната, тъй като това ще запази стабилността на българската икономика. Те призоваха присъединяването към ERM II да се случва по максимално прозрачен и ясен за обществото начин.

"Подкрепяме позицията, че България няма да участва в механизма на обменните курсове при курс между еврото и лева, различен от сегашния централен курс – 1,95583 лева за едно евро", се казва в изявление на Асоциацията на банките в България.

ЕЦБ подкрепи промените

Европейската централна банка (ЕЦБ) също подкрепи поправките в Закона за БНБ. "ЕЦБ приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II", пишат в становище от валутната институция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com