Нова технология за вредните емисии - може ли тя да спаси "Марица Изток"?

5403
Нова технология за вредните емисии - може ли тя да спаси "Марица Изток"?
Снимка: БГНЕС

Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни емисии, които отделят топлоцентралите в комплекса "Марица Изток" при работата си с въглища, могат да се улавят и преобразуват в полезни вещества. Такава технология предлага професорът от Стара Загора Жеко Ганев, предаде в. "24 часа".

Ганев е убеден, че неговата технология може да се внедри в комплексите без да трябват значими промени.

Вижте в коя еко група попада колата ви и какъв стикер ще получите след 12 юли!

Както знаете, от 12 юли 2021 по време на техническия преглед на автомобила ще се поставят нови стикери с чипове. Те ще отразяват еколог...

"Според моята технология отделяните въглеродни двуокиси (диоксид) ще се преработват във въглеродни окиси, които с помощта на водород ще се превръщат в метан. С него ще се задвижват нови, газови турбини за производство на електричество, които ще работят заедно с досегашните парови турбини на въглища. При това положение сегашните сероочистки стават излишни", обясни професорът. Той говори в компанията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и лидера на КНСБ Пламен Димитров, които подкрепят проекта.

Изчисленията на проф. Ганев показват, че цената на тока от новите газови турбани на метан ще бъде 12 стотинки на киловатчас, а сегашната цена от 8,5-9 стотинки от паровите турбини ще остане, тъй като и те ще продължат да се въртят от енергията, добивана с въглища.

По думите на проф. Ганев, пилотна инсталация на проекта му може да се изгради в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" за 15 месеца в мащаб 1:20 и ще струва 10 милиона лева. Тя ще бъде разположена веднага след пещите за въглища и ще улавя вредите газове от тях.

Проф. Ганев представя проекта си си идеята той да стане част от Плана за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да получи безвъзмездни средства и кредити от ЕС - за възстановяване от коронакризата. България обаче още не е предала плана.

Euractiv: Радев втвърдява тона за политиката на ЕС за климата

В предварителен преглед на изявлението му на срещата на върха на ЕС, българският президент Румен Радев каза пред журналисти в Брюксел д...

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, България и без това закъсня да предаде предложенията си в Брюксел и няма да е фатално, ако се отдели време да бъде проучена и тази идея. Зад идеята твърдо застават и синдикатите от ТЕЦ "Марица изток 2", защото при реализацията ѝ, за разлика от минаването на централата от въглища на газ, персоналът и работните места ще бъдат запазени без съкращения.

Димитров припомни, че засега сред българските предложения към Плана за възстановяване и устойчивост, които се отнасят до комплекса "Марица изток", са свързването на топлоцентарите с газопреносната мрежа на страната и изграждането на нова парогазова мощност - два енергоблока с обща мощност 1000 мегавата, площадката за коята не е уточнена. Предложението за улавянето и съхранението на въглеродните двуокиси в земните недра обаче е отпаднало, за него били предвидени около 230 милиона лева. Според проф. Ганев, ако неговата технология се приеме, изграждането ѝ към всеки блок ще струва между 95 и 105 милиона лева и това ще удължи живота на ТЕЦ "Марица изток 2", като бъдат спазени всички еконорми, без да се променя начинът, по който работи сега централата. Ще се запазят работните места и в мини "Марица изток".

Още: България, наред с някои големи държави в ЕС, не е съгласна с втвърдяването на зелената сделка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика