Парламентът позволи на Горанов да договаря външен заем

17207
Парламентът позволи на Горанов да договаря външен заем
Снимка: БГНЕС

Народното събрание даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет и в него да е записано изтеглянето на подобен заем, предаде БГНЕС.

Решението за предоставяне на мандат на министъра на финансите Владислав Горанов и Министерски съвет да водят преговори за поемане на нов дълг бе последна точка от дневния ред на парламента за днес, като за да успеят да я приемат депутатите дори удължиха работното си време с повече от три часа.

"За" предоставянето на мандат на Горанов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова, а "против" гласуваха БСП и "Атака". Представителите на ДПС се въздържаха.

Вчера Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, която предвижда скок на дефицита до 3,7% и поемане на нов дълг в размер на до 4,5 млрд. лева, които трябва да отидат за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете във връзка с фалита на КТБ и дупките в бюджетите на НЗОК и отделните министерства.

В почивката на вчерашното заседание се проведе и заседание на бюджетната комисия, на която предложението за даване на мандат бе гласувано от депутатите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. В началото на дебатите в пленарна зала днес пък бе отхвърлено предложение гласуването да бъде утре, за да има време да бъде организирано закрито заседание, на което финансовият министър да обясни повече подробности за параметрите на евентуалните преговори за нов заем.

По време на заседанието на комисията вчера Горанов обяви, че вече има определени оферти, но той не би желал да ги коментира пред широката общественост, защото това по традиция може да се отрази негативно на преговорите между държавата и определени финансови институции. Днес в пленарна зала той получи въпрос защо след като вече са водени преговори е необходимо днес парламентът да даде мандат за такива. "Цялата комуникация, която досега е правена, не е била правно обвързваща за Република България", увери Горанов и добави, че един финансов министър не може да бъде ограничен да си комуникира писмено или вербално с финансови институции.

По време на дебатите Йордан Цонев обяви, че "предишното правителство няма никаква вина за това, че един собственик на една банка я е окрал и я е превърнал в пирамида", както и че е "изхарчил парите на вложителите". В момента на депутатите им се налага да мислят как да покрият тези пари, обяви Цонев.

"Това, че имаме банка в несъстоятелност и ще трябва да осигурим достъп до гарантираните влогове, никой не го оспорва. Съществуват различни варианти за осигуряване на този ресурс", коментира по време на дебатите Владислав Горанов. "Предпочетохме това решение, защото, когато имаме проблем държавата трябва да си е на мястото и да намали напрежението върху българските граждани", каза той. И обяви, че ако се прецени за целесъобразно, може да се предложи решение в следващата година с бюджетния закон за 2015 година да се даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете и той да направи опит да поеме този дълг и да възстанови отпуснатите му назаем от българската държава средства.

По думите му, между българската държава и фонда ще бъде сключен договор за заем. Причината е ясна - държавата ще даде най-ниската възможна лихва по заема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика