Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

13249
Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ
Снимка: Thinkstock

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се прехвърлят към НОИ. Става въпрос за четири от девет дружества, уточнява в. "Сега".

Наредбата бе подготвена от финансовия министър Владислав Горанов и влезе в сила в началото на септември. С нея реално бе въведена възможността на осигурените, родени след 1959 г., да изберат да внасят пълната си вноска за пенсия само в НОИ. За два месеца над 1000 работещи са подали заявления до данъчните, за да се осигуряват само в държавния фонд.

Затяга се отпускането на социални помощи, но на практика от 2017-та година

МТСП ще затегне контрола за отпускането на социални помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Ка...

Частните дружества, които управляват общо 8 пенсионни фонда - универсални и професионални, са поискали от Върховния административен съд (ВАС) да спре действието на нормативния акт, но магистратите са отхвърлили иска като неоснователен. Те обаче ще се произнесат по жалбата по същество.

Според фондовете действието на наредбата "може да причини значителни и непоправими вреди" както за тях самите, така и за осигурените. Дружествата смятат аргументите на министъра на финансите, че наредбата не води до допълнителни разходи за засегнатите страни или на държавните институции, за неверни. Според тях ще трябва да правят разходи за прехвърляне на средствата към сметките на НАП, за пощенските услуги за уведомяване на осигурените лица за размера на сумите по индивидуалните им партиди, за труд на служителите си. Парите за втора пенсия са инвестирани във финансови инструменти и при поискването им трябва да се изтеглят от тези инвестиции, което ще донесе трансакционни разходи. "Отчитайки структурата на портфейлите, може да се направи извод, че загуби биха понесли и общо всички участници на Българската фондова борса", пишат фондовете.

Другите мотиви са свързани конкретно с реда, по който ще става прехвърлянето на вноските и сумите по индивидуалните партиди. Той предвижда осигурените да подават заявление до НАП, което не е нотариално заверено и дори без да посочат фонда, в който в момента се осигуряват. "Предвидената наредба явно предполага, че след като се подават пред държавна институция, то това е достатъчно, за да се гарантира свободната воля на лицата. НАП обаче е заинтересована страна предвид нейния интерес възможно най-много средства да постъпят в ДОО, поради което възникват притеснения за безпристрастността и обективността", се посочва в жалбата. Фондовете се опасяват от злоупотреби и сериозни съмнения дали хората ще правят информиран и свободен избор. Фондовете възразяват срещу разпоредбата, според която финансовото министерство ще получава справка от НАП за всеки човек, решил да се върне към капиталовия стълб заедно с личната информация за размера на осигуровките му.

През лятото няколко десетки граждани се обърнаха с искане към омбудсмана да сезира Конституционния съд за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според тях скритата цел на този избор е "нездрав интерес да се национализират пенсионните спестявания" на хората, за да се използват за текущи плащания на пенсиите.

Калфин: Промените в пенсионната система ще започнат да влизат плавно от 2016 г.

Има идея и нагласа да се отпуснат коледните добавки към пенсиите. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Ива...

Според изчисленията универсалните пенсионни фондове ще загубят средно за всеки един, избрал да се прехвърли в НОИ, 15.32 лв. от таксите за период от шест месеца. Това е срокът, в който фондът ще трябва да прехвърли парите в НАП. За професионалните фондове загубата от човек средно ще е 24.28 лв. За осигурените хора са изчислени загуби на база на пропуснатите допълнителни средства от доходността за една година. След като прехвърлят осигуровките си в НОИ, парите от индивидуалните партиди на всеки осигурен ще стоят във виртуална сметка в Сребърния фонд, където няма да се трупа доходност. Така, ако след години осигуреният реши, че иска отново да се върне в капиталовия стълб, то ще получи толкова, колкото е внесъл. За осигурените от трета категория, родени след 1959 г., в универсален пенсионен фонд пропусната полза ще е в размер на 101.88 лв. От сумата са извадени удържаните такси. За хората от първа и втора категория, които се осигуряват в професионален фонд, загубата за една година ще е средно 154.27 лв.

 

В бюджета на Държавния осигурителен институт са заложени 140 млн. лв. приходи от осигурителни вноски на хората, които ще изберат да се прехвърлят към НОИ, според експерти най-вероятно сумата ще е около 200 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика