X
 
 

Повишение на средната заплата в страната за март

1523 1
photo of Повишение на средната заплата в страната за март
Снимка: iStock/Guliver
Средната заплата в България през март тази година се е повишила и е стигнала 1247 лв., съобщи Националният статистически институт, цитиран от в. "24 часа". Това прави точно 637 евро.

Съгласно статистиката, през първия месец на годината средната надница е била под 1200 лева - 1192 лева, през февруари дори е имало понижение - 1184 лева, но през март се наблюдава повишение. Средната заплата за цялото първо тримесечие е 1208 лева, което е ръст от 3,2 на сто спрямо последното тримесечие на 2018 година.

КНСБ: Властта да разработи програма за средна заплата от 1000 евро

Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова управляващите да изготвят дългосрочна, около 5-годишна програма за развитие, която да поста...

Най-голямо е увеличението на парите при брокерите на недвижими имоти - 11,4%. Класацията по средни заплати продължават да водят работещите в IT сектора с 2930 лв. средно при 2788 лева в края на миналата година. Следват финансистите, енергетиците и работещите в добивната промишленост. Неизменно в дъното на таблицата са хотелиерите и ресторантьорите със 729 лева.

В същото време обаче възнаграждението на депутатите, президента, премиера, министрите и останалите управляващи, чиито заплати са вързани със средната, леко намалява - с около 2,6%. Причината е, че тяхното брутно заплащане се определя спрямо средната заплата за последния месец от тримесечието, но в обществения сектор. През март 2019 г. тя е била 1236 лева, което е с 33 лева по-малко спрямо декември 2018 г. Депутатите вземат 3 пъти средната заплата в обществения сектор, т.е. вече ще се разписват срещу минимум 3708 лева, без да се смятат участията в комисии, класовете за прослужено време и без доплащанията за сътрудници и други разходи. Брутната заплата на президента е две депутатски заплати, т.е. Румен Радев взема 7416 лева, но без доплащанията за трудов стаж.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...

Последно в Актуално