Разследваният за убийства Никола Молчан, свързан със сделката с ЧЕЗ, най-сетне прикова вниманието на НС

4333
Разследваният за убийства Никола Молчан, свързан със сделката с ЧЕЗ, най-сетне прикова вниманието на НС
Снимка: БГНЕС

В първи доклад на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ за свършеното до момента, председателят на комисията Жельо Бойчев обяви, че е поискана информация от компетентните органи - от партньорските на България служби за сигурност, и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за чешкия гражданин Никола Молчан, разследван за три убийства и част от делегацията на "Инерком България", която беше за последно в Прага на преговори с ЧЕЗ.

Припомняме, че когато Гинка Върбакова отиде да води разговори с ръководството на чешката компания дали може българската държава да влезе в сделката, Молчан е бил преводач на българите, но не е бил официален член на екипа на Върбакова, потвърди по-рано говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.

По-рано по време на изслушване в парламента главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не знае за въпросния Никола Молчан, но все пак обвинител номер едно посочи пред депутатите, че съответната проверка ще бъде извършена.

В парламента продължават да не се интересуват от "тъмната" връзка между "Инерком" и ЧЕЗ

Никой в комисията в Народното събрание (НС), създадена специално за разследване на сделката около закупуването на българския бизнес на ...

Днес (12 април), докато народните представители още са във великденска ваканция, Жельо Бойчев представи резултати от работата на нарочната комисия във връзка с продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп.

"Изпратихме писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за фирмите, свързани с Гинка Върбакова и съпруга ѝ. Стигнахме до 25 фирми, в които те пряко имат участие и са управители", каза Бойчев, цитиран от агенция "Фокус".

Депутатът от БСП потвърди и, че в комисията са получени писма от "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка (ПИБ), след като самата комисия е отправила запитвания. Писмото от "Уникредит Булбанк" беше коментирано и на последното за момента заседание на комисията. Бойчев уточни, че "Уникредит Булбанк" са писали, че въпросът на комисията засяга търговска тайна и няма да коментират повече сделката за ЧЕЗ. Народният представител обаче поздрави Първа инвестиционна банка, защото от там казали, че на 19 декември, 2017 година са издали писмо за подкрепа на "Инерком България", след като на 30 ноември ПИБ е била уведомена, че ЧЕЗ предпочита компанията на Гинка Върбакова за купувач. С това писмо банката заявила интерес да финансира покупката на българския бизнес на ЧЕЗ, но не изцяло - само до 80 млн. евро. Пред Actualno.com от ПИБ обаче изрично уточниха, че не са поемали правнообвързващ ангажимент към "Инерком България" за отпускане на кредит.

Жельо Бойчев уточни и, че се очаква писмо-отговор и от Българската банка за развитие (ББР).

Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то

Нов спор избухна по темата "ЧЕЗ". Този път той е директно между лидера на БСП Корнелия Нинова и българския бизнес на чешката компания. ...

"Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 година досега. Как се осъществява изпълнението и контролът на на тези инвестиции. Поискахме и одитните доклади от 2013 досега", каза още Бойчев.

Той отбеляза, че във вторник (10 април) е изпратил писмо до Министерски съвет, в което моли да бъде изяснено водени ли са разговори с чешкото правителството или с ЧЕЗ за активите на дружеството. "Поискал съм премиерът да представи по надлежния ред информация за източника на внесения от него документ в Народно събрание", изтъкна Бойчев. "Беше поискано изслушване на премиера Бойко Борисов, от негово име дойде министър Владислав Горанов. От информацията стана ясно промяната на правителството за неучастие в сделката", припомни червеният депутат.

Междувременно в секцията с предстоящите събития на сайта на парламента не беше упоменато, че днес, от 11:00 часа, ще бъдат представени резултати от работата на временната комисия за ЧЕЗ.

Стана ясно и, че "Инерком България" ще участват на последното заседание на Временната комисия и ще дадат отговори на поставените въпроси. "Заседанието на Комисията ще бъде на 17 април от 14:30 часа и ще бъдат обсъдени социалните измерения на сделката за ЧЕЗ", посочи Бойчев. Той допълни, че на заседанието са поканени също КЕВР и Министерството на енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com