Цацаров не е чувал за обвиняемия за убийство Никола Молчан - връзката между Върбакова и ЧЕЗ

10451
Цацаров не е чувал за обвиняемия за убийство Никола Молчан - връзката между Върбакова и ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не знае за лицето Никола Молчан, разследвано за три убийства и част от делегацията на "Инерком България", която беше за последно в Прага на преговори с ЧЕЗ. Все пак обвинител номер едно посочи пред депутатите от временната комисия за ЧЕЗ, че съответната проверка ще бъде извършена, като така отговори на въпроса на Крум Зарков от БСП.

"По отношение на третия ви въпрос, аз тази информация я чувам сега. Самото име, което ми цитирате, не ми говори нищо, но ако такъв въпрос бъде зададен, заедно с другите въпроси, съответна проверка ще бъде извършена и ще мога да ви дам пълна информация. Това не е някаква тайна, ако такива факти съществуват", бяха точните думи на Сотир Цацаров.

Управляващи и опозиция не са чували за заподозрения в убийство чех, намесен в сделката за ЧЕЗ

Представители на управляващата коалиция и опозицията не са запознати с личността на Никола Молчан.  Припомняме, че по-рано днес (...

Припомняме, че когато Гинка Върбакова отиде да води разговори с ръководството на чешката компания дали може българската държава да влезе в сделката, Молчан е бил преводач на българите, но не е бил официален член на екипа на Върбакова, потвърди по-рано говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.

"Поставил съм въпроса относно Никола Молчан пред службите". Така накратко председателят Комисията и депутат от БСП Жельо Бойчев коментира по-рано пред Actualno.com имат ли интерес компетентните органи относно ролята на Молчан в сделката.

Припомняме, че Никола Молчан е човек, разследван за три убийства. Първото е от 1998 година и е за убийството на тогавашната приятелка на Молчан, която е българка. Второто е в началото на XXI век, когато е убит бащата на Молчан. Третото е за убийството на сътрудника на Молчан – Либор Мировски, което е извършено преди 10 години в България. Мировски е намерен с 4 куршума в гърба на място, намиращо се между софийските села Бистрица и Железница, а обстоятелствата около ролята на Молчан си остават подозрителни – например това, че българската и чешката полиция са разследвали дали той нарочно не е пратил мобилния телефон на Мировски с куриерска пратка в Чехия, за да изглежда сякаш съдружникът му е напуснал България.

Интересна връзка относно Молчан представиха от чешката медия "Лидове новини", която е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, както и българският сайт за разследваща журналистика "Биволъ". Връзката касае Мая Христова, собственик и на фирмата "ММ Груп", която се намира в същата сграда на Околовръстно шосе 3, в която е и офисът на "Инерком България". Молчан е финансов директор във фирма на Христова - MM Global s.r.o. Тази фирма е регистрирана в Прага на 21 септември 2017 година – точно преди да почнат преговорите между ЧЕЗ и "Инерком България". А офисите на "ММ Груп" са претърсвани доста преди това във връзка с разследване за пране на пари.

Не се водят досъдебни производства срещу Върбакова и фирмата ѝ, обяви Цацаров

Към момента няма досъдебни производства, няма и преписки, които да се водят срещу Гинка Върбакова и Славчо Върбаков. Няма и такива, кои...

По време на днешното заседание стана ясно, че премиерът Бойко Борисов писмено е отговорил пред комисията, че не може да коментира нищо по сделката, защото думите му могат да повлияят на арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България. Припомняме, че неофициално става въпрос за обезщетение от около 500 млн. евро, а активите на ЧЕЗ в България се продават за 320 млн. евро – също неофициално.

Междувременно финансовият министър обяви също, че българската държава категорично няма каквото и да е намерение да участва в придобиване на част от активите на ЧЕЗ в България по какъвто и да е начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com