В духа на кръговата икономика: Обеци от капачки, лампи от клечки и табуретки от пластмасови бутилки правят учениците от Професионалната гимназия по дизайн

5603
В духа на кръговата икономика: Обеци от капачки, лампи от клечки и табуретки от пластмасови бутилки правят учениците от Професионалната гимназия по дизайн
Снимка: EU COOLтура

Обеци от капачки, които са удивителен аксесоар за летните месеци, табуретки от пластмасови бутилки, подходящи както за времето навън сред природата, така и за гости вкъщи и лампа от клечки от сладолед. Това са само част от иновативните идеи в духа на кръговата икономика, които учениците от специалност "Интериорен дизайн" от Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" реализират.

Под ръководството на своя ментор д-р Биляна Стоименова в плановете на децата влизат още изработката на гардероби от кашони с уникален дизайн, стенни часовници и картини от стари грамофонни плочи, вази, моливници и декорация за дома от бутилки и буркани, преобразени чрез техниката декупаж. Учениците от столичното училище за мода и дизайн доказват на практика, че много и различни материали, които се трупат в домовете ни, край магазините или пълнят кофите за смет могат да заживеят втори живот, да носят ползи и наслада и да спасят природата от отпадъци.

(Лампа от клечки за сладолед)

Пример и уроци как може да се създаде и реализира нов интериор от стари мебели и текстил децата получиха от интериорния дизайнер Диана Лазарова в онлайн ателие на тема "Бъдещето – работа и живот в зелено". Евродепутатът Петър Витанов сподели с тях, че идеята за по-чиста, по-зелена, икономически трансформирана и по-устойчива икономика в Европа е в приоритетите и ще бъде подкрепяна от ЕС. Ателието е част от проект "EU COOLтура", в който петдесет деца от Професионалната гимназия по дизайн участваха през месец март. От началото на месец май до края на месец юли учениците под ръководството на двама ментори работят в уъркшоп на тема "Кръгова икономика" и планират да създадат също дрехи и аксесоари от стар текстил и излезли от употреба предмети, както да рециклират хартия и да направят листа с добро качество, върху които да рисуват и апликират.

"С проект "EU COOLтура" учениците ни се впуснаха в едно уникално творческо и опознавателно приключение. Те се учат да генерират идеи и да реализират уникати за интериора, като в същото време стават част от мисията за опазването на планетата", казва д-р Биляна Стоименова, ментор на уъркшопа.

(Табуретки от бутилки)

Проект "EU COOLтура" има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС, за тяхната роля за бъдещото им образователно и професионално развитие. Проектът се реализира от Българското училище за политика "Димитър Паница" с подкрепата на ЕС - медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика