25 години Opel Calibra

41009
25 години Opel Calibra

Calibra е представена на Автомобилното изложение във Франкфурт (IAA) през 1989 г. или точно преди 25 години и е базирана на изключително прогресивна концепция, изпреварила значително своето време. Моделът притежава най-добрия коефициент на обтекаемост от серийните автомобили, независимо окачване, заден мост с коси носачи, по желание двойно предаване и авангардни по своите технологични решения бензинови двигатели, оборудвани стандартно с каталитични конвертори с ламбда сонда и обратна връзка. Тези качества са оценени по подобаващ начин през 1990 г., когато Calibra грабва ценния приз „Златен волан“ -  най-престижната германска автомобилна награда.

Базовият двигател с работен обем от 2.0 литра с мощност 85 кВт/115 к.с. задвижва световния шампион в областта на аеродинамиката до максимална скорост от 203 км/ч, а версията с четири клапана на цилиндър със 150 к.с., осигурява на модела максимална скорост 223 км/ч. Въпреки тази впечатляваща динамика Calibra 16V изразходва в комбинирания цикъл едва 7.7 л/100 км гориво. С други думи Calibra съчетава по уникален начин спортната динамика и функционалността без компромиси – всичко това по типичен за Opel начин. Същото важи и за базовата цена от 33 900 германски марки.  

Opel се похвали с 100 000 поръчки за ADAM

От премиерата на ADAM в началото на 2013 година, Opel е получил над 100 000 поръчки, включително около 3000 за новия ADAM ROCKS. Мини к...

 

Тази философия е традиция за купетата от Рюселсхайм. Легендарната Manta успява да извлече всички възможни ползи от факта, че използва технологии от едросерийния модел Ascona. Същото в пълна степен важи и за Calibra, която е близък роднина на Opel Vectra. В резултат от този подход и Manta и Calibra са достъпни желани автомобили, превърнали се в култови купета, благодарение на успешната рецепта, включваща съчетание от спортен дух, икономичност и надеждност. И двата продължават да бъдат търсени и като употребявани автомобили, а по-късно и като класически модели.

След 222 000 регистрирани автомобила от първия напуснал поточната линия автомобил през 1990 г., е създадена специална серия наречена Last Edition като последна глава от историята на Calibra. Тя може да бъде поръчвана до края на април 1997 г. и се предлага стандартно със спортна ходова част, BBS джанти, кожена тапицерия и климатична инсталация – всичко това като част от елемента на лукс в автомобила. Изборът на двигател включва 2.5-литров V6 или двулитров четирицилиндров мотор със 136 к.с./100 кВт.

29 август 1997 година бележи края на производството. След седем години, 238 647 автомобила от модела Calibra са напуснали поточните линии на основния завод в Рюселсхайм, но така също и тези на завода Валмет в Уусикаупунки във Финландия. За задоволяване на клиентското търсене капацитетът на производството още през 1990 е увеличен от планираните 20 000 на 60 000 броя годишно, като част от тях са произвеждани от Valmet Automotive.

Opel представя новия 1,0-литров трицилиндров двигател чрез ADAM

Opel е в разгара на най-голямата двигателна офанзива в своята история: в периода от 2014 до 2018 г. ще бъдат представени 17 нови двигат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com