300 лева и колата ни влиза в зимен режим

5765
300 лева и колата ни влиза в зимен режим
Снимка: Thinkstock

Около 300 лева ни струва тазгодишната подготовка на масовите автомобили за зимния сезон. В сумата са включени разходи за подмяна на антифриз и гуми, нов акумулатор, принадлежности и резервни крушки пише „Монитор“.

Макар и навън температурите да са необичайно високи за началото на ноември, рано или късно зимата ще дойде и тогава е важно да са налице сигурни гуми. Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да "преобуят" колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Всяко трето македонско семейство няма автомобил

Една трета от македонските семейства не притежават автомобил. Това сочат данните на Държавния статистически институт /ДСИ/ на Македония...

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 25 и 100 лева - и то в случай, че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв.

Гумите са разделени на нисък, среден и висок клас, като цената е според качеството на каучука, а огромно значение има и марката. В последните години новите „обувки“ на колата стават все по-достъпни и не е добре да рискуваме с втора ръка. А и глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева. Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях, но колкото по-късно се сетите, толкова повече ще висите на опашките.

Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от батерията. Нов акумулатор ще ви струва до 200 лева, като собствениците на дизелови автомобили задължително трябва да си вземат по-мощни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Подмяната на антифриза е важна преди студеното време, а тук цената зависи от вида му и марката. Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20-30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност. През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна, цената им е около 20 до 25 лева за комплект.

Отпускат се 150 млн. лв. за поддържане на републиканската пътна мрежа

Правителството отпусна 150 млн. лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройствот...

Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки, съветват експертите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com