Range Rover Evoque смайва с технологии от бъдещето (тест-драйв)

10135
Снимки: Ивелин Солаков

През 2008 година на автосалона в Детройт беше показан прототипът Land Rover LRX, който предизвика огромно внимание и потресаващи реакции. Британците успяха да превърнат концептуалния автомобил в реалност, без да губят чара на неговия силует и появилият се през 2011 г. сериен Range Rover Evoque беше максимално близко до прототипа. Компактният луксозен SUV пожъна огромен успех на пазара с продадени над 800 000 коли в световен мащаб и беше оценен достойно от специалистите със спечелени 220 международни награди. Сега у нас дойде второто поколение на Evoque, който смайва с технологии, които сякаш са взети от бъдещето.

При проектирането на второто поколение на Range Rover Evoque, дизайнерите са заложили на еволюционни промени във външния вид, като са го доближили максимално до луксозния Velar. Новият Evoque носи много от семейните черти на „големия брат”, но в същото време не е загубил индивидуалността си. Тънките матрични LED фарове осигуряват много по-изтънчена светлинна графика отпред и отзад. Всички фирмени елементи на новия модел са подчертани и са станали още по-очевидни. В силуета още по-ефектно изглежда линията, падаща към задната част на покрива, страничният пояс е по-висок, а повърхностите са станали по-изчистени. Дръжките на вратите вече са прибиращи се като при модела Velar. Новият Range Rover Evoque изглежда страхотно, особено качен на 21-инчови колела.

Галерия: Новият Range Rover Evoque – еволюция в екстериора и революция в интериора

Ако външността на новия Range Rover Evoque е еволюирала, то интериорът е претърпял революционни промени. Широкият централен панел подчертава простора на салона, като в средата са поставени един под друг двата сензорни екрана на мултимедийната система Touch Pro Due, както е във Velar. Най-много ме изненада централното огледало за обратно виждане, което с натискането на бутон се превръща в екран с висока резолюция, даващ пространствена картина какво се случва зад колата. Друга нова технология сякаш прави предния капак прозрачен и показва на горния сензорен екран накъде се насочват предните колела на автомобила. На борда има Apple CarPlay и Android Auto, които осигуряват достъп до приложенията на смартфона чрез мултимедийната система, както и 4G точка за Wi-Fi, която позволява едновременно да се свържат до осем устройства.

Новият Range Rover Evoque е получил технология за интелигентни настройки за самообучение, която позволява на колата да запомни няколко предпочитани настройки на собственика, касаещи седалката и кормилното управление, температурата в салона и мултимедийната система. Второто поколение на Evoque е построено на нова платформа PTA (Premium Transverse Architecture), благодарение на която междуосието е нараснало с 21 мм и е увеличило вътрешното пространство, като мястото за коленете на пътниците на задните седалки е повишено с 20 мм. Пространството за малки предмети в салона е доста повече в сравнение с предишния модел. За интериора на Range Rover Evoque се предлагат много материали вместо кожа, като например изкуствен велур, създаден от преработена пластмаса, евкалипт от естествени растителни влакна и луксозната тъкан Kvadrat, съдържаща вълна.

Още с пускането на пазара, новият Evoque е наличен във версията с 48-волтов мек хибрид MHEV, а след година ще се появи зареждащ се в мрежата Plug-in хибрид PHEV в комбинация с 3-цилиндров бензинов двигател. На първия тест-драйв у нас изпробвах модела с новия 2,0-литров турбодизелов двигател Ingenium в съчетание с 9-степенната автоматична скоростна кутия на ZF, пренастроена така, че да осигурява по-плавно и постепенно задвижване върху всякакви терени. Дизеловият мотор със 180 к.с. е напълно достатъчен за ежедневните маршрути в града и е отзивчив на магистралата, защото разполага с въртящ момент от 430 Нм в интервала от 1750 до 2500 об/мин. Разходът на гориво е приемлив, като в града е в рамките на 8 л/100 км, а на извънградско успях да го сваля на 5,5 л/100 км. Още по-динамичен е Evoque с 2,0-литровия бензинов турбомотор с мощност 249 к.с., който уверено тегли колата дори с четири човека на борда и пълен багажник.

Новият Range Rover Evoque вози много меко и комфортно по неравни настилки, павета и извън пътя, като основната заслуга за това има новото окачване. Отпред в дизайна на окачването тип McPherson се използва нова технология с хидравлични втулки, които значително намаляват нивото на вибрациите, предавани към волана. Задното интегрално окачване разделя страничните и надлъжните сили, като по този начин увеличава контрола върху каросерията и осигурява по-голям комфорт на пътя. Адаптивната динамика съчетава интелигентни сензори и амортисьори с променлива твърдост, които следят пътните условия на всеки 100 милисекунди. Системата постоянно регулира амортисьорите и предоставя стабилно пътно поведение и максимален контрол, независимо от терена или настилката. Новият Evoque се шофира точни и прецизно, дори и по черни пътища и на офроуд.

Макар че много малко хора биха карали този стилен и изискан автомобил извън пътя, все пак Evoque е истински Land Rover и е способен на това. Пътният просвет е цели 212 мм, а предният и задният ъгъл на заход са съответно 25 и 30,6 градуса. Тестът на офроуд в полите на Рила планина го доказа. Второто поколение на системата Terrain Response се предлага като стандартно оборудване и дава възможност на водачите да избират между четири режима - Комфорт, Пясък, Трева/Чакъл/Сняг и Кал/Коловози за оптимизиране на проходимостта. В комбинация с новото интелигентно задвижване на всички колела, системата точно и бързо преразпределя въртящия момент между предните и задните колела, като гарантира, че колата се движи стабилно при всички пътни условия. Новият Evoque е способен да преодолява водни препятствия с дълбочина до 600 мм.

След първия тест-драйв на новия Range Rover Evoque в мен не остава никакво съмнение, че второто поколение на всъдехода ще има отличната репутация на успешния предшественик. С освежената си визия моделът остава абсолютно разпознаваем, а кардиналните промени в интериора го превръщат в технологичен лидер на пазара. Шофирането на новия Evoque доставя истинско удоволствие, както в града, така и на планински път с остри завои, а също и на магистралата. Моделът със сигурност ще намери своите фенове у нас, като бих предпочел автомобила с дизелов двигател със 180 к.с. и автоматик, задвижване на всички колела с богатото ниво на оборудване HSE за относително разумната цена от 115 800 лева с ДДС.

Технически характеристики

Range Rover Evoque I4 D180 AWD Auto

Размери

Дължина, мм: 4371

Широчина, мм: 1904

Височина, мм: 1649

Междуосие, мм: 2681

Собствено тегло, кг: 1891

Вместимост на резервоара, л: 65

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 2400

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 430 при 1750-2500

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 205

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 150

Базова цена на модела, лева с ДДС: 85 980

 

КОНКУРЕНТЪТ

Jaguar E-Pace D180 AWD Auto

Размери

Дължина, мм: 4395

Широчина, мм: 1984

Височина, мм: 1649

Междуосие, мм: 2681

Собствено тегло, кг: 1843

Вместимост на резервоара, л: 56

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Range Rover Evoque мина на нова платформа и става хибрид

Световната премиера на новото поколение на кросоувъра Range Rover Evoque бе проведена в Лондон. Моделът е преминал на нова платформа и ...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 430 при 1750

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 205

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,3

Три пъти WOW! Range Rover Velar пленява с красота, лукс и обноски (тест-драйв)

WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия Range Rover Velar? Красотата на този автомобил толкова силно пленява съзнанието, че...

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 147

Базова цена на модела, лева с ДДС: 79 870

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Ивелин Солаков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com