X
 
 

Митрополит Иларион Макариополски

1065 10
photo of Митрополит Иларион Макариополски
Иларион Макариополски (Стоян Стоянов Михайловски) e висш български духовник, митрополит (от 1872 г.), един от водачите на църковно-националната борба. Роден е през септември 1812 г. в гр. Елена. Първоначално учи в родния си град, а след това - в гръцкото училище в с. Арбанаси. През 1831 г. отива в Хилендарския манастир на Света Гора и на следващата година приема монашество. Продължава образованието си в гръцките училища в Карея (столицата на Света Гора) и на о. Андрос, Гърция, след което завършва гръцка гимназия в Атина.

За да продължи образованието си, заминава през 1841 г. в Цариград. Там се запознава с Неофит Бозвели и става негов близък сподвижник и помощник в борбата за извоюване на църковно-национална независимост. В прошения до Високата порта излага българските искания за самостоятелна българска църква. Заради това по искане на Цариградската патриаршия е заточен (1845-1850 г.) в Света Гора. Освободен е чрез застъпничеството на руския учен Андрей Муравьов.

Св. мъченик Лукилиан

Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ Бог, Който на всички предлага спасение, му дал да разбере истината. Той раз...

След завръщането си в Цариград разгръща още по-активна дейност в църковно-националното движение. Избран е за духовен глава на цариградските българи. За известно време предприема обиколка из българските земи, участва и в борбата на Търновската епархия против тамошния гръцки владика.

В началото на 1858 г. се връща в Цариград. През същата година е ръкоположен за епископ и става предстоятел на Българската църква в столицата на Османската империя. Това му дава право да представя своите сънародници в Цариград както пред Цариградската патриаршия, така и пред Високата порта.

На тържествената великденска литургия на 3 април 1860 г. еп. Иларион не споменава цариградския патриарх и с тази си дръзка постъпка дава открит израз на желанието на българския народ да скъса с гръцката църковна зависимост и върховенството на Цариград. Отново е заточен, този път в Мала Азия (1861-1864 г.). Преди заминаването си отправя (заедно с Авксентий Велешки) завет до българския народ да се бори до окончателното извоюване на църковната си независимост.

Последните години от живота му са не по-малко наситени. След учредяването на Българската екзархия (1870 г.) е избран във Временния екзархийски съвет и е член на първия ни Св. Синод. През 1872 г. е избран за търновски митрополит. През 1874 г. полага основите и на първото богословско училище (Петропавловската духовна семинария) в манастира "Св. Петър и Павел" край Лясковец.

Св. апостол Ерм

Св. Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до Римляни (Рим. 16:14). Бил е еписк...

Умира 4 юни 1875 година в Цариград. Там, в двора на Желязната църква "Св. Стефан", е погребан редом с Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и други.

Племенник на владика Иларион е философът-поет Стоян Михайловски.

Pravoslavieto.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 5 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
  София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото виж още ›› име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България. Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц. Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки. В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 4 преди 2 седмици Профил на трол?
  унищожението на Екзархийското дело е тайна политика на Русия, вкл. и Сърбия, за да се осуети консолидацията на Българската нация в нейните естествени териториални граници. Екзархията не е толкова лесно преодолима институция за овладяване и манипулиране, както това става с представители на българските обществени и революционни организации. Екзархията със средства определини по султанския ферман ра виж още ›› звива всички функции на една автономна държава и за осуетяване на нейното дело русия изкуствено противопоставя Екзархията и революционното движение във вътрешен план, а отвън осуетява нейното засилване като институция, затруднява функционирането й и оспорва географските и територии. За да се избегне естествената консолидация на българската нация и прерастване на Екзархийска България в автономно държавно образувание в Османската империя русия предизвиква извънредна ситуация за да се предустанови управлението на Оманската империя на Балканите и да не е в сила фермана за Екзархията - т.е. на русия й трябва война.Русия сключва тайни сделки за сметка на българския народ с Австро-Унгария и Англия и тайно с граф Игнатиев саботира решенията на конференцията в Цариград, която дава автономия на Екзархийска България.С всичките си действия граф Н. Игнатиев упорито и последователно проправя пътя на Русия към войната. Цената ще я плаща българския народ. В резултат на тайните споразумения между Русия и Австро-Унгария българските земи ще бъдат разделени завинаги. Дори последвалите войните за обединение (1912-1918) няма да успеят да създадат целокупна България. Руско-турската война (1877-1878) нанася унищожителен удар върху Българската екзархия, чийто диоцез ще бъде необратимо разпокъсан и териториално редуциран.
 • 4.1 преди 2 седмици Профил на трол?
  след края на войната руският императорски комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков получава нареждане от Петербург, разбирай император Александър II, в никакъв случай да не допуска създаване на единна българска църква, а още по-малко седалището на екзарха да остане в Цариград. Така докато Русия твърди, че освобождава българския народ тя нанася непоправим удар върху неговата църква - единствената инстути виж още ›› ция, олицетворение на националното единство и своеобразна държава преди държавата. По заповед на княз Ал. Дондуков-Корсаков екзарх Йосиф I пристига в Пловдив, за изненада на подведомствените му митрополити, които научават от вестниците са самоволните му действия. Този акт, предприет по руско внушение и фактически заповед, среща веднага отпор сред засегнатите българи. Реагират българите както в Княжеството, така и в Македония и Одринско. Митрополитите от Княжеството заявяват на своя духовен началник, че ако не се върне в Цариград и продължава да играе политически игри в Пловдив, ще откажат да го припознават. Македонските и тракийските българи заплашват с уния при опит да се вдигне екзархийското седалище. Заради силния български отпор опитите на чуждата руска власт да реши църковния въпрос в ущърб на българите, в крайна сметка се проваля. Но в следващите десетилетия, а и до днес Русия ще продължи да се меси в българските църковни дела съобразно собствения си интерес - СТАРОЗАГОРСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВИЧ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1913:sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=583:mitropolit&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 3 преди 2 седмици Профил на трол?
  Първия удар върху руския Панславистки план за васална на русия балканска федерация Югославия идва от победната епохална борба на Българския народ за църковна независимост, която е основополагаща за изграждането на Българската нация. Това народно движение е уникален в световната история процес на самосъзнание и самообединение на Българския народ - това национална борба за самоопределение в продъ виж още ›› лжение на десетилетия, която за разлика от всички други национални борби, е извършен по неповторим начин – със средствата на ненасилието и мира. Делото на Българската Екзархия е победа на целия Български народ без война, с което много малко народи могат да се похвалят. Признаването на Екзархийска България със закон през 1870 г., става след множество опити за нейното осуетяване от Руската дипломация - това е повратен момент в Балканската криза, която притеснява Русия, защото Екзархията е представител на най-многобройния християнски народ в Османската империя пред Великите сили.Екзархийска България е непреодолимо препятствие и голяма заплаха за доктрината на Югославянството, защото Българската църква е автономна и консолидира цялото Българско население в неговите естествени демографски граници - автономията в географските граници на Екзархията е гарантирана!! от Османското правителство със султанския ферман - абсолютно неприемливо положение за руските интереси и тайните договорености за разпределение на българските земи .Първия балкански съюз (1866-1868) на Сърбия, Гърция и Румъния за сметка на българите е голям успех за Русия е личен триумф на "тихата" дипломация на граф Игнатиев:планират подялба на бълг земи между съседите ни - този таен проект е за заличаване на българския народ чрез изтребление на една част, изселване и асимилация на останалите от сърби, гърци и румънци. Александър II и посланика му граф Игнатиев са предшественици на последващите панславистки руски АНТИБЪЛГАРСКИ комбинации на Николай II и Сталин.
 • 3.1 преди 2 седмици Профил на трол?
  Призракът на Обединена България в границите на Българската екзархия според султанския ферман от 1870г., одобрен на Цариградската конференция 1876г. за създаване на автономни Български области плаши много Русия - великите сили не ос-порват обхвата на българската етническа територия в Мизия, Тракия и Македония.Граф Игнатиев успява да убеди турските представители да се откажат от МИРНО подписване на виж още ›› постигнатото съгласие, като ОБЕЩАВА руска дипломатическа подкрепа за оставане на голяма част от Балканите в пределите на Османската империя след ВОЕННА ПОБЕДА НАД СУЛТАНА.Руското обещание е спазено И РУСКИ ВОЙСКИ НЕ СТЪПВАТ В МАКЕДОНИЯ и РОДОПИТЕ - последиците са необратимо разпокъсване на българското етническо землище. Никой не трябва да пречи на руското завоевание на Проливите. Разпокъсан и заблуден от измамата на русофилите българският народ става удобен инструмент за прокарване на руските имперски интереси на Балканите. Граф Игнатиев е творецът на тази политика, която се следва и днес.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2 преди 2 седмици Профил на трол?
  българофоба граф Игнатиев действа системно и последователно против създаване на независима българска църква. Българската Екзархия възниква с административен ферман на султана след упорити борби на нашите възрожденци, въпреки подмолното противодействие на граф Н. Игнатиев, подчинените му консули и агенти в империята и техните подкупи, интриги и заговори. Но заточенията на водачите на църковно-нацио виж още ›› налното българско движение, което точно граф Игнатиев издейства не сломява българите - БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ СТАВА ЗАКОННИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕД СУЛТАНСКАТА ВЛАСТ. ЗАТОВА граф Игнатиев повежда борба за обезсилване на чл.10 от султанския ферман, за изместване на седалището на Екзархията извън Цариград и издейства обявяването на българската екзархия за "схизматична". Действията на граф Н. Игнатиев за отмяна на чл. 10 от фермана са определени още тогава от българите като "вражески" и "противобългарски"! 1870г. в."Свобода": "Пишат ни из Цариград, че руският посланик Игнатиев заставлява турското правителство да измени Ферманът за полза на гръцката патриаршия. Не требва да проповедваме славянско братство и братско единство, когато работиме против славянските интереси. Из двете едно: или гърци, или българе, или православие, или народност - средина тука не е възможна". И 1971г. в. "Свобода" разобличава граф Игнатиев: "Нашият въпрос не е религиозен, а национален, следователно ни един грък не смее от днес да влязя в къщите ни. Ако българският народ е православен, то не е крава, за да го доят гърци... Не Али Паша, не Игнатиев, не синодите и съборите… то и тем нема да поверваме. Нашите страдания са били твърде големи, гръцкият разврат е бил твърде гуснав, тук и мисъл не може да бъде за примирение". 1871г. П.Р.Славейков пише във в.'МАКЕДОНИЯ'пише: "Силно негодувание владее между българите в Цариград срещу Русия, която явно желаяла за българския въпрос таквози решение, което е твърде ухрабно за Българските интереси и народност. Приказуват, че Русия силно желаела унищожението на 10-и член от Фермана и даже работела върху полуподчинението на Българските Епархии под патриаршески престол. На Русия много се щяло да падне царското решение и Фермана да залови мястото му друго чисто фенерско изделие… И работи Русия с тези намерения и сили да постигне тези цели, без да съгледава, че иска да прави с чужда пита майчин помен. 'Достолепието на Черквата да се запази'и Русия товари с всички жъртви само българите. Българите да останат зависими. Българската народност да става подножие. Българските епархии да пъшкат под чуждото духовно иго и да носят на гърба са тежките разноски на гръцката патриаршия. Не е ли разумно и доброжелателно за някаква си отвлечена идея на 'православно единство' да се жертва цял български народ?' За вредите от активната руска намеса на граф Игнатиев по българския църковно-национален въпрос Л. Каравелов пише: "Ние сме уверени, че ако Русия да не беше се мешала в нашите черковни дела, то българският въпрос щеше да бъде решен в наша полза още през 1858 година".
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  След поражението си в Кримската война (1856) Русия изпада в международна изолация, но не изоставя мисълта за Проливите и търси реванш на Балканите и полза за сметка на българите - русия вече не е представителка просто на балканските православни , а се обявява за 'всеславянска покровителка'Първостепенната задача на славянофилите е "овладяване на славянски плацдарм на подстъпите към Константин виж още ›› опол". (27) С такива правителствени цели в Русия започват да възникват славянофилските комитети. Московският комитет е създаден в края на 1857г. и е официално утвърден на 26.01.1858г. (28) В следващите години такива комитети се появяват в Санкт Петербург (1867), Киев (1869), Одеса (1870) и Казан (1877)- всички под ръководството на Азиатския департамент на МнВР на Русия и под контрола на руското МВР.Идеологът на славянофилите Аксаков пише: "да освободим славянските народи под сянката на могъщия руски орел ... всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое... те трябва да бъдат погълнати от русите!" Тези славянофилски комитети и организации са в основата на много антибългарски проекти като претопяване на съществуващите езици в единен общ "славяно-руски език" и създаване на обща "славянска' империя Русия - под егидата на цар'освободител'руски учени и дипломати да сондират почвата за покушение над българския език и неговото умъртвяване.Антибългарските руски агитации за панславянство са яростно критикувани от българските възрожденци. Те усещат опасността от панславизма и го отхвърлят изцяло. Л.Каравелов пише: " Българите не са ни русси, ни старославяне, а българе, и требва да пишат български и да говорят български". За Л. Каравелов е българският език е национална идентичност и трябва да се съхранява на всяка За Л. Каравелов руската репресивна политика е и антиславянска, защото подтиска и унищожава поляците и украинците - русия забранява издаването на книги и дори театрални представления на украински език, че не е отделен език, а руско наречие.Л.Каравелов казва:Можеме ли ние да очакваме свободата от онова правителство, което угнетява 21 000 000 малоруси (украинци) и 8 000 000 поляци"Л. Каравелов добре схваща, че отричането на българския език е отрицание на съществуването на народа и на България, която се бори за своята свобода и във в. 'Независимост' пише:' желаеме да бъдем свободни и независими… българинът се бори за своята свобода, за своето име и за своята народност; а руските братя му казват, че българският народ не съществува и че думата България е само географическо понятие". Г. Раковски приема панславизма за вражеска антибългарска идея:"Панславистките идеи са хиляди пъти по-опасни и по-гибелни за народността ни от панелинската. Панславизма има за цел да ся състави от разни народности една сама народност под едно конфедеративно правление...сънува за едно огромно царство, в което руският език и руското влияние поглъща всичките народности. Те сънуват за една исполинска военна сила, която да бъде страх и трепет на сичкия свет."Хр. Ботев гневно разобличава руския панславизъм, неговото вредно влияние сред българите, както и проблемите с обучението на своите сънародници в Русия, която не е привлекателна за тях с изостаналата си образователна система:"Нема славянин южен или западен, нема свестен човек, кои би можял да съществува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, итература, нрави, обичаи. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цел столетие болната (поробената от Русия) Полша"
  : 0 !
 • Новина, която едва ли ще чуете по телевизора 2.2 Новина, която едва ли ще чуете по телевизора преди 2 седмици Профил на трол?
  Украйна предприема ефективна дерусификация. Връща се към езика, преди насилствената русификация по времето на Сталин. Възстановените езикови норми са препоръчителни и ще се изучават в училищата. Русификацията през 30-те години на 20-ти век е част от съветския терор над украинския народ. Една такава акция на изтребление на украински интелектуалци е т.нар. Разстреляно възраждане. Само в писателския виж още ›› съюз на Украйна с засегнати от гоненията 97 от 193 членове. През ноември 1937-ма г. са застреляни над сто украински интелектуалци. На репресии и изтребление са подложени писатели, художници, теартали. Дерусификацията (засегнала в по-малка степен Украйна от Беларус) е абсолютно необходима. Успех на украинците. При нас всички влакове за декомунизация отдавна заминаха.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Българския митрополит Иларион Макариполски е подложен на репресии от Русия 1 Българския митрополит Иларион Макариполски е подложен на репресии от Русия преди 2 седмици Профил на трол?
  заточението е репресия, широко прилагана от руските императори и в още по-широки мащаби в СССР, създали лагерната 'държава в държавата' ГУЛАГ.А в разгара на масовите църковно-национални борби на българския народ през Възраждането, от Великденската акция 1860г. до създаването на Екзархията със султанския ферман от 1870г. и цар 'освободител' следва антибългарската политика от времето на Мегали иде виж още ›› ята на Екатерина 2 все в подкрепа на погърчването на българите от Цариградската патриаршия - духовният поробител на българския народ в онази епоха уж за спазване на догмата за единството на източното православие. Русия е целенасочен и последователен противник на борбите на българите за църковно-национална независимост.Неслучайно сред българите не възниква русофилска църковна "партия"! Има какви ли не други партии, формирани в зависимост от търсените комбинации за решаване на българския църковен въпрос, който е и национален (западняци, вкл. униати, дори туркофили), но няма русофили! Църковните ни дейци са разбрали жестоката истина, че заради българофобията й на Русия не могат да разчитат на никаква подкрепа. Мечтата за възстановяване на Византия е водеща в руската политика. Затова опитите за създаване на автокефална българска църква срещат най-силен отпор тъкмо от Русия. Московският митрополит Филарет дори търси отговорност от вселенския патриарх защо е ръкоположил Иларион Макариополски за епископ.Често руските дипломати прибягват до заточения на водачите на църковните борби като средство за обезглавяване на движението и наказване на "непокорните" българи. Някои от църковните ни водачи са заточвани по два-три пъти. Типичен пример е митрополит Иларион Макариполски, който и трите пъти е заточван от Патриаршията по настояване и със активното съдействие на руските дипломати в Цариград
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  18-19век Русия води поредица от войни против Османската империя на Балканите на българска територия.Русия се обявява за наследник на Византия, за да оправдае опитите си да заграби Проливите и Цариград. Екатерина Велика след военни победи придобива редица териториални и стратегически предимства,НО най-важното по договора от Кючук Кайнарджа (1774) е правото на русия да представлява балканските виж още ›› православни пред султана.По "гръцкия проект" не се предвижда възстановяване на българската държава , а възстановяване на Византия за наша сметка с масирано погърчване на българите и разделяне на земите ни. Руската Византия трябва да обхваща Цариград, Северна Гърция и цяла България (Мизия, Тракия и Македония)- гърците стават обект на руското имперско покровителство и още докато Екатерина Велика води войните си срещу султана нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи от земите им за разреждане на най-многобройния и най-опасния затова народ на Балканите - този демографски геноцид руснаците продължават до опита им да прехвърлят Пиринска Македония към Югославия след 1944г.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...

Последно в Актуално