X
 
 

Св. преподобни Ефрем Сириец

780 1
Св. преподобни Ефрем Сириец
Снимка: iStock/Guliver
Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал монах и прекарвал в подвизи.

Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на Сирийската църква.

Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на християнската Църква св. Йоан Златоуст се празнува на 13 ноем...

Ръкоположен за диакон от Св. Василий Велики, без да знае гръцки език, чудесно проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за свещеник.

По свое завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.

Св. Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен писател и екзегет, оставил множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено Писание.

Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата "Господи и Владико на моя живот" от този "проповедник на покаянието" е в основата на православното богослужение през Великия пост. В разнообразни литературни и омилетични форми св. Ефрем разглежда и други основни нравствено-аскетични въпроси.

Св. апостол Тимотей

Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил обърнат в християнството от св. ...

Св. Ефрем Сирин води борба с ересите и утвърждава православната вяра и до нас са останали множество негови догматико-полемически съчинения.

Pravoslavieto.com

Actualno.com

Етикети:

  • пророческо слово 1 пророческо слово преди 3 седмици Профил на трол?
    АЗ, ЯХУВЕХ (ЙЕХОВА), КАЗВАМ: “ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ В ОТБРОЯВАНЕТО НА МОЕТО ТЪРПЕНИЕ!“ (извадка от Пророчество 99): ....... Горко, горко, горко, горко на тази земя, когато търпението МИ свърши! Молете се да избегнете МОЯ Гняв! Това трябва да бъде вашата постоянна молитва всеки ден. АЗ не се гневя на тези, които МИ се покоряват. АЗ не се гневя на тези, които се опитват да МИ се подчинят. АЗ не се гнев виж още ›› я на тези, които казват: “Слушам ВАШИЯ глас. Води ме и ме управлявай.“ АЗ дори не се гневя на тези, които казват: “Моля ТЕ, прости ми.” АЗ съм ядосан на тези, които отказват да се подчиняват. И съда започва в дома на ЯХУВЕХ. Езичниците не умеят да чуват гласа МИ. Но АЗ съм ядосан на тези, които твърдят, че са МОИ и принадлежат на ЯХУШУА ХА МАШИАХ (ИСУС ХРИСТОС) и отказват да се подчиняват!........ АЗ изпращам объркване на учените. АЗ изпращам заблуда на астрономите. В Белия дом има лудост . В правителството има лудост. Хората тичат насам-натам. Политиците са луди. Как могат да водят хората? Затова призовете МЕН. Призовете МЕ. Призовете МЕ, докато все още слушам, призовете МЕ. Нищо не правя, докато не кажа първо на пророците (Амос 3: 7). АЗ предупредих от устата на този Пророк какво ще се случи от момента, в който те напуснаха Америка. Пророчеството излезе и ви предупреди какво ще стане, когато цената на петрола се покачи, АЗ ви предупредих за цените на храните (Пророчество 85). АЗ ви предупредих за разходите. АЗ дори ви предупредих, шофьори на камиони, как се увеличават разходите ви, още не сте видели нищо. Но знайте, този глад не е МОЕТО решение. Това е манипулация на онези, които са пълни с алчност. Когато трупат купища злато и сребро за себе си и правят заговор да убиват нуждаещите се. Всичко започна с аборти, а след това с тези, които са твърде болни, за да се защитят. Това геноцидът, за който АЗ говоря. Има смърт във ваксинациите. АЗ предупреждавах отново и отново. Защото светът не счита, че има нужда от бедни деца. АЗ ви предупредих, че ще отиде при възрастните хора. Всичко това е геноцид. Всичко това е така, богатите могат да се смятат за защитени в собствените си очи. И сега вдигате ръце и се чудите защо самоубийството на тийнейджърите е толкова голямо. Вашата единствена надежда е ЯХУШУА ХА МАШИАХ. Вашата единствена надежда е покаяние и послушание. Вашата единствена надежда е в МОЯТА Милост. Защото АЗ съм дълготърпелив. Така че продължавайте с това, което правите. Продължавайте с предупреждението. Докато имате свободата да говорите, защото има сили, които искат да заглушат МОИТЕ истински пророци. Говорете така, докато можете.......(Прорчетете цялото пророчество и другите на сайта на Служението: allmightywind.com или amightywind.com)
Последно в Актуално