X
 
 

Св. преподобни Теодосий Велики

1773 2
Св. преподобни Теодосий Велики
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Както през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, така монашеството станало опора на Църквата през следващите времена. Преминало различни форми в своето развитие, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.) създаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.

Кападокия, която станала люлка на източното православно богословие чрез благодатното творчество на най-великите църковни учители и св. Отци, подарила на християнството и този велик първоучител на иноческия подвиг.

Св. преподобни Маркиан

Свети Маркиан бил доведен като юноша от Рим в Цариград, където неговите родители се преселили. Той бил единствено дете и наследник на о...

Преподобни Теодосий Велики се родил в село Магарион в Кападокия. Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като дар на Провидението и затова го нарекли Теодосий - "от Бога даден" (Богдан). Възпитан в съвършено благонравие и просветен от постоянно четене на Словото Божие, младият Теодосий пламнал от свещена ревност да служи на Христа. Усърдно се молил на Бога да му посочи истинския път.

В ранна младост той пожелал да се поклони на светите места и тръгнал за Йерусалим. На минаване през Антиохия Теодосий посетил св. Симеон Стълпник, който го благословил за монашески подвиг и му предрекъл, че той ще бъде "велик пастир на словесни овце", което напълно потвърдил животът на бъдещия знаменит изповедник.

Пристигнал през 450 година в Йерусалим, 26-годишният Теодосий поискал да се запознае със живота на подвизаващите се наоколо отшелници и се поселил при опитния старец Лонгин близо до Светия град. След това се преместил в новопостроената Богородична църква, основана от благочестивата Гликерия, но известността, която неговите сурови подвизи му спечелили, го теготила и той се уединил в Юдейската пустиня, като обитавал една пещера, в която - според преданието - пренощували тримата източни мъдреци, дошли да се поклонят някога на "родилия се Цар Юдейски" (Мат. 2:1-12). Тази пещера станала свидетел на един свръхчовешки подвиг. Тук св. Теодосий се отдал на непрестанна молитва и неотстъпно Богосъзерцание. Пределно сурово било и неговото въздържание. В продължение на 30 години той не вкусил хляб, а се хранел само с фурми, трева и корени, но и от тях приемал само толкова, колкото да не умре от глад. Този неземен подвиг извисил подвижника до такова духовно съвършенство, че Бог го удостоил с дара на чудотворство и прозорливост.

Дълбокото уединение не скрило славата на великия Божий угодник. Мнозина се нуждаели от духовното ръководство на такъв съвършен образец и започнали постепенно да се заселват около него. Като се осланял на Божията воля, светият старец основал в 560 година своя знаменит манастир, който и днес носи неговото име и се намира на 7 километра югоизточно от Йерусалим. Отшелниците скоро достигнали повече от шестстотин души, а преданието говори, че през неговия 105-годишен живот те достигнали шестнадесет хиляди. Съществуващият днес манастир "Дер-Доси" има монашески килии, подвория за миряни, болници и странноприемници.

Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен "началник на общежитието". Така го наричат житиеписците още и затова, защото в 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, докато на св. Сава Освещени (439-532 г.) поверил надзора над пустинниците.

Св. преподобна Домника дякониса

През време на император Теодосий Велики (379-395 г.) и на патриарх Нектарий (381-397 г.) в Цариград пристигнала от Картаген благороднат...

При св. Теодосий имало монаси от различни народности (гърци, грузинци, арменци) и те имали отделни храмове, в които всеки ден изпълнявали седмократно молитвено правило, съгласно устава на самия Псалмопевец (Пс. 118:164). За св. Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език.

Преподобни Теодосий управлявал многолюдното си братство, като се ръководил от манашеските правила на съотечественика си св. Василий Велики. В своето мъдро ръководство великият духовен отец благодатно обединявал кротостта със строгата справедливост. Всички ревностно практикували социалното добротворство и се грижели за бедните, странниците и болните, които прибягвали до помощта на многобройните манастирски благотворителни заведения. Сам великият Теодосий измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници.

Като се подвизавал в знаменития си манастир и се грижел за спасението на стотиците си духовни чеда, св. Теодосий Велики не отминавал и вселенските грижи на св. Църква за чистотата на православната вяра. Привърженикът на монофизитите император Анастасий (591-618 г.) се опитал да използва високия авторитет на св. Теодосий. Той изпратил на православния игумен дар от 30 литри злато, като знак на усърдие за неговата обител. Великият старец не обидил с отказ приноса на заблудения император, но когато станало дума за спорните въпроси на вярата, той се отправил за Йерусалим и от амвона произнесъл отлъчване от Църквата на всички, които не поставяли IV Вселенски събор в Халкидон от 451 г. и неговите вероопределения наравно с решенията на първите три Вселенски събора. Като не се задоволил с това, отшелникът напуснал строгото си уединение и обиколил селищата на Палестина, за да утвърждава навсякъде Православието и да изкоренява ересите. Заради това той бил изпратен на заточение, но след скоропостижната смърт на император Анастасий, той отново се върнал в своята лавра.

Преподобни Теодосий Велики предузнал смъртта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи. Не много преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: "Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока!" В същото време Антиохия била разрушена от земетресение...

Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на св. Сава написали многопеснопения, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

Семейство учители от Бургас вече 58 години посрещат гости на всеки Ивановден

Те са семейство вече 58 години. Имат безброй общи спомени, две деца и една и съща професия – учителската. Има обаче още нещо, кое...

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • днес се е Шабат, ден в който се почита БОГ 2 днес се е Шабат, ден в който се почита БОГ преди 1 седмица Профил на трол?
    Думите на Павел бяха неправилно преведени, защото той никога нямаше да ви научи да не се подчинявате на Тората. Неговите думи бяха изкривени, за да пасват на образа на човек, а не на МЕН, ЯХУВЕХ/ЙЕХОВА. Павел се обърна към еврейския народ с думите: "Никой да не ви съди за това, че пазите определени дни Святи или за съблюдение на Светите дни." Той никога не е казал да не се спазва съботата и не е виж още ›› насърчавал другите да правят същото. Павел държеше МОИТЕ Еврейски закони. Павел учи, че има благодат и милост чрез ЯХУШУА/ИСУС, но той също учи на покорството на ЯХУВЕХ/ЙЕХОВА.****извадка от пророчество 67***Апостол Елишева Елияху 12.09.02***** Прочетете цялото пророчество и други на сайта:amightywind.com или allmighgtynd.com
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Пророческо предупреждение, планета ще предизвика масово унищожение. Това ли е планета X, за която толкова много предупреждават? Аз не знам дали това е вярно или не, аз също нямам никакви научни доказателства за това, но знам, че ЯХУВЕХ/ЙЕХОВА ми каза това, и помазанието дойде на мен, когато го писах.****СЛОВО ОТ БОГА: Глупав човек, който мисли, че може виж още ›› използвайки математиката да изчисли датата, когато АЗ, ЯХУВЕХ/ЙЕХОВА, ще използвам планетата в МОЯ гняв, за масово унищожение на МОИТЕ враговете. Думите на това Пророчество са предупреждение за богатите и силните, които смятат, че ще бъдат в безопасност в подземните градове, пълни със техните съкровища, хранителни деликатеси и т.н. Подземните градове, които сте построили и които продължават да се строят и досега, ще бъдат вашите водни гробници и ще умрете с всичките си съкровища, а АЗ, ЯХУВЕХ, забавям времето на този Съд заради молитвите на истинските вярващи в Името на ЯХУШУА/ИСУС, тези които са послушни; тези, които ходят Свято преди МЕН, ще бъдат избавени и АЗ все още съм милостив заради МОИТЕ Деца, които призовават за повече време за постигането на повече души за Царството Небесно. Съдът се отлага, но не се спира и това АЗ, ЯХУВЕХ съм единственият, който определя датата на МОЯ гняв, който ще удари земята. АЗ, ЯХУВЕХ, отложих съда, за да объркам и посрамя онези, които са построили подземните градове, мислейки само за себе си, доказвайки, че АЗ, ЯХУВЕХ, съм единственият СЪДИЯ за това кой ще живее и кой ще умре, за тези които ще отидат в Царството Небесно и които ще отидат в Ада. Помнете, АЗ, ЯХУВЕХ, изпращам МОИТЕ Апостоли и Пророци да предупредят, преди АЗ да изпратя МОЯ гняв. Изберете сами - дали да слушате и да се подчинявате, но знайте едно нещо: всеки ще пожъне това, което е посял, както злото семе, така и доброто. Край на Пророческото Предупреждение ****** Дадено на Елишева Елияху, 12 юли 2003 г. (ПРОРОЧЕСТВО 72) ***за повече пророчества/нформация посетете: amightywind.com или allmightywin.com
Жълт код за мъгли в Западна и Северна България
Жълт код за мъгли в Западна и Северна България

Продължава мъгливото време в равнините. На 18 януари е обявен жълт код заради мъглите в 9 области на западните и северните райони. Кодът е в сила...