3 начина за премахване на лошата миризма от обувките

29832
3 начина за премахване на лошата миризма от обувките
Снимка: iStock

Оставяйки маратонките в чанта след тренировка, след известно време със сигурност можете да усетите ужасна миризма. Същият проблем възниква в обикновен горещ летен ден, когато при продължително износване настъпва така нареченият „парников ефект“ и кракът започва постепенно да се запарва. В допълнение, използването на синтетични чорапи, липсата на дишаща мрежа в маратонките и някои характеристики на човешкото здраве (гъбички, изпотяване) могат да провокират лоша миризма. За да се избегнат неприятни последици при поява на миризма, тя трябва да бъде елиминирана навреме.   

Неприятната миризма във всеки случай е следствие от размножаването на бактериите и силното изпотяване. Вътре в обувката тъмната и влажна среда е идеална за развитието на всякакъв вид бактерии. И на първо място е необходима дезинфекция.

7 начина да се избавим от лошата миризма на обувките

Народни средства за премахване на лоша миризма

Разбира се, не всеки има допълнителни пари за препарати за професионална грижа за обувките, но все още никой не е отменил използването на народни средства.

·        Алкохол и оцет. Като правило се използва етилов, медицински алкохол или водка. Тези течности се намокрят с памучна вата, която обработва всяка маратонка отвътре. След това трябва да вземете чисти кърпи за всяка маратонка, да ги навлажнете и да ги оставите вътре за около 5 часа, след което да проветрите добре. По същия начин можете да прибягвате до използването на амоняк, но с оглед на неговата особеност - остра миризма, процедурата за обработка на маратонки трябва да се извършва в проветриво пространство.

·        Белина. Определено не е подходящ за цветни обувки. Разрежда се във вода или с течна белина и полученият разтвор се излива директно в маратонки за 2-3 минути, не повече. След това можете да премахнете течността и да подсушите обувките добре. 

·        Дафинов лист. Натрошава се и се изсипва във всяка маратонка за около 8 часа (най-добре е да се остави за една нощ). Под стелката могат да се поставят цели дафинови листа, за да се предотвратят миризми.

Естествени средства за освежаване на миризливи обувки

Методи за предотвратяване на появата на миризми от маратонки:

Още при избора на маратонки можете да направите грешка. За топлия сезон трябва да са „дишащи“, а не синтетични, за да се избегне самият „парников ефект“. Вие също трябва да изберете правилния размер.

Краката трябва да са чисти преди всяко излизане. Те трябва да се мият редовно със сапун. Особено ако човек се занимава с физическа активност, спортува, трябва да миете краката си възможно най-често, както и да проветрявате маратонките. Могат да се използват ароматизирани подложки.

Стелките трябва да се почистват редовно (с четка за зъби и прах за пране), ако са в лошо състояние да се сменят с нови. По същия начин и с чорапите - те трябва да се сменят и перат всеки ден. Проблемът с неприятната миризма може да бъде банална - гъбичка по краката, която насърчава растежа на „вонящи“ бактерии. Ако се забележи лющене на кожата, петна, кафеникав цвят на ноктите - това са основните симптоми на гъбичките и лечението трябва да се предприеме незабавно. В противен случай болестта може да стане хронична и периодът на нейното лечение може да се увеличи с няколко години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com