Ето как се чисти старо петно от кръв от дънки – този лесен трик е вашето решение

39584
Ето как се чисти старо петно от кръв от дънки – този лесен трик е вашето решение
Снимка: iStock

Сред най-упоритите петна, които могат да съсипят дрехите ви и да ги направят негодни за носене, са тези от кръв. Кръвта следва да се изпира незабавно, като преди това се накисне дрехата в студена вода. Как да постъпим обаче, ако сме изцапали с кръв чифта скъпи нови дънки и не сме съумели да ги накиснем веднага? Има ли тайна рецепта и трик, които да ни отговорят на въпроса как се чисти старо петно от кръв от дънки? Не бързайте да изхвърляте любимия си чифт, преди да сте прочели статията.

Как да премахнем лесно упорити петна от кафе или вино

Как се чисти старо петно от кръв от дънки – три решения, които работят безотказно

1. Ръчна работа

Ако върху тъканите са се настанили упорити стари петна от кръв, въоръжете се с търпение и стара четка за зъби. Търкайте на сухо петното, за да се отделят частици от изсъхналата кръв. Внимавайте да не повредите тъканта. Това решение не е подходящо за деликатни тъкани именно защото съществува риск да увредите плата с триенето, но е идеално, когато говорим за изцапаните ви дънки. След като сте изтрили и изчеткали максимално петното, накиснете дрехата в студена вода и изперете както обикновено след няколко часа накисване. Това би трябвало да е достатъчно за постигане на целта.

2.  Сила от аптеката

Ако все още виждате петно и продължавате да търсите информация как се чисти старо петно от кръв от дънки, отскочете до аптеката и се снабдете с кислородна вода. Тя е истинска магия, когато говорим за стари петна от кръв. Накиснете или плакнете само петното с кислородна вода, като пазите останалата част от дънките си. Може да натопите и тампон в кислородната вода и да го оставите да действа върху петното от кръв, за да сте сигурни, че няма да засегнете тъкан, която не е с кръв. Кислородната вода ще отмие кръвта и почисти тъканта, а след това на вас остава само да изперете дънките както обикновено. Внимание – този съвет е приложим за много светли и бели дънки. При тъмния деним винаги съществува реален риск да получите обезцветяване и вместо петно кръв да имате избеляло петно, което е също толкова неприятно и неприемливо.

Как да премахнем петно от зехтин?

3.  Солено спасение

Ако ви е нужно спешно решение на проблема как се чисти старо петно от кръв от дънки, пригответе си сол. Този трик е подходящ и за цветни, и за тъмни тъкани, така че е чудесно решение за вашия чифт дънки от тъмен деним. За да се справите с петното, разтворете в леген, пълен с литър студена вода, 3 супени лъжици готварска сол. Накиснете пострадалия чифт деним, който е със стари петна кръв, и го оставете няколко часа, докато не забележите, че кръвта е изчезнала и петното вече не се забелязва. Изперете както обикновено и се насладете на факта, че сте спасили любимите си дънки от изхвърляне.

Внимание – деликатни материи

Ако проблемът със старото петно кръв не е с дънките ви, а с риза от коприна, също има решение – почистване с кърпа с микрофибър, потопена в чист спирт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com