Как да премахнем лесно упорити петна от кафе или вино

9343
Как да премахнем лесно упорити петна от кафе или вино
Снимка: iStock

1. Оцет и вода

Ако имате кафяво петно ​​върху снежнобялата си риза, използвайте разтвор с оцет и вода. Смесете 1 литър студена вода с 1 супена лъжица оцет. Действа като естествено средство за отстраняване на петна. Накиснете тъканта за няколко минути и я разтрийте с чиста кърпа или гъба. След това изперете ризата в пералнята. Измийте според инструкциите на производителя на етикета. Използвайте максимално разрешената температура на пране.

С тези 2 съставки ще засилите ефекта на праха за пране и от петната няма да остане следа

Въпреки високото качество на съвременните препарати за пране, често те не успяват да изперат добре дрехите и по тях остават петна. В т...

2. Сода бикарбонат

Това е друга естествена белина. Поръсете сода за хляб директно върху петното. След това навлажнете чиста кърпа и започнете да търкате сода за хляб в оцветената тъкан. Продължете да правите това за няколко минути. Оставете содата за хляб върху дрехите и ги сложете в пералнята. Задайте препоръчаната програма за този тип дреха. Но внимавайте! Содата е доста силно средство . Може да премахне боята от цветни дрехи, например тъмносини панталони или тъмна риза.

3. Трапезна сол

Защо поръсваме готварска сол върху петна от прясно кафе или вино? Натриевият хлорид перфектно абсорбира влагата , тъй като е хигроскопичен материал. Така че ще ви помогне да извадите максимално количество кафе от оцветената кърпа. Поръсете обилно сол върху петното и го оставете за няколко минути, докато поеме кафето/виното. След това изплакнете дрехата със студена вода. Накрая, както винаги, изперете дрехата в пералнята с обичайния перилен препарат и омекотител.

4. Амоняк и сапун

Ефективни начини за премахване на упорити петна

През лятото по-често сме на открито. Следователно петна от трева и храна, както и пръски кал по дрехите не са необичайни, с изключение ...

Амонякът е отличен естествен препарат за отстраняване на петна . Можете да го добавите в малко количество към сапунена вода. След това намокрете изцапаните с кафе дрехи в разтвора. Амонякът е вреден за тялото, така че се опитайте да не вдишвате изпаренията. След като накиснете петната, изперете дрехата в пералня.

5. Яйчен жълтък със спирт

Това е начин, който зашеметява много хора. От години обаче е познат на опитните домакини. Ако нямате оцет или сол под ръка, вземете едно яйце. Отделете белтъка от жълтъка - белтъка няма да ви бъде полезен. След това разбъркайте жълтъка с алкохол (за предпочитане е чист алкохол, т.е. салицилов алкохол или водка) и загрейте (но не твърде много, за да не се задуши жълтъкът). Накиснете гъба в разтвора и я разтривайте върху петното от кафе, докато петното изчезне . След това не забравяйте да изперете изцапаната тъкан в пералната машина или на ръка, като използвате перилен препарат.

6. Залейте петната от кафе/вино с вряла вода

Това е добро решение за много упорити петна. Ако сте оплискани с кафе, съблечете бързо дрехите си. След това сварете вода в чайник и обилно залейте плата с вряла вода . Петното трябва незабавно да изчезне пред очите ви. Когато това не се случи, има смисъл да се използват другите методи.

Смесете тези 3 съставки и си направете прах за пране, който ще премахне всички петна от дрехите ви

Прахът за пране е сред продуктите, които ежедневно използваме. Факт е, че перилните препарати не са никак евтини. Но опитните домакини ...

7. Течност за миене на съдове

Свалете замърсеното облекло, намерете чиста кърпа и след това нанесете малко почистващ препарат върху него и го намокрете с вода. Разтрийте кърпата върху петното, докато изглежда добре. Тази специфика трябва да се справи с прясна мръсотия.

Как да премахнете засъхналите петна от кафе/вино?

Този вид засъхналите петна са доста трудни за премахване. Преди пране в пералня е добре дрехата да се накисне предварително. Можете да използвате разтвор на оцет или амоняк със сапун. Може също да не мине без перилни препарати. Средствата за отстраняване на петна правят чудеса. Въпреки това, внимавайте с цветните тъкани - химикалите често се справят с петното, но могат да обезцветят дрехите ви . След като накиснете засъхналото петно ​​от кафе, настройте прането на препоръчителната температура. Използвайте прах за пране и омекотител за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com