Хитър трик за бързо почистване на килими със сода

25063
Хитър трик за бързо почистване на килими със сода
Снимка: iStock

Почистването на килима със сода бикарбонат е трудоемък процес, но ефикасен и евтин. Кои са плюсовете и минусите му?

Содата бикарбонат или нейните разтвори, смесени с други съставки, са ефективни за почистване на почти всички видове килими. Но при невнимателна употреба и неспазване на пропорциите, съществува риск от повреждане на килима.

Плюсове при почистване със сода

Плюсове на почистването на подови настилки със сода и разтвори на сода. Екологичност - няма нужда от използване на химикали.

Достъпност – винаги е под ръка или лесно може да се набави.

Ефективност – отстранява даже стари петна от кафе, кетчуп, червено вино.

Дезинфекция - содата потиска активността на микроорганизмите. Хипоалергенност – след качествено почистване рискът от алергии клони към нула.

Безопасност за здравето.

Лесни трикове за почистване на всякакви петна по килима

Минуси при почистване със сода

Минуси на чистенето със сода. Невъзможност да се използват разтвори на сода с оцет при премахване на петна от естествени тъкани: памук, коприна, вълна.

Трудоемкост - понякога чистенето със сода изисква повторни манипулации. Понеже е невъзможно да се почистят естествени тъкани с добавяне на по-агресивни продукти към содата - например оцет, резултатът може да не задоволи домакинята.

В качеството си на почистващо средство содата се използва в суха форма и като разтвор с други вещества.

Суха форма. Със суха сода може да почиствате всякакви видове килими. Отначало изтупайте или минете с прахосмукачка килима откъм лицевата и опаката страна. Содата се изсипва в дебел слой върху килима, оставя се за половин или цял час. Сетне повърхността на килима се почиства ръчно с четка чрез кръгови движения и содата се измита от килима. На последния етап килимът се минава с прахосмукачката на максимална мощност от двете страни.

4 страхотни трика за лесно почистване на килим

Сода и вода. Влажното третиране на килима се състои в приготвяне на воден разтвор на сода (1 чаша на 10 литра топла вода) и напръскването му върху килимената повърхност. Преди тази обработка килимът се минава с прахосмукачка. След това се навлажнява чрез пулверизатор с приготвения разтвор, накрая се изтърква с четка. Последната стъпка е да подсушите килима на въздух или с вентилатор.

Содата, поради способността си да абсорбира прах и бактерии, събира замърсяванията, които след това лесно се отстраняват от килима с прахосмукачка. След влажното почистване той трябва да бъде добре изсушен, за да се избегне появата на миризма на мухъл, образуването на плесен и да започне процес на гниене.

Сода и оцет. Содата в тандем с оцет е агресивна смес, затова трябва да работите с гумени ръкавици. Приготвя се воден разтвор в съотношение 1 супена лъжица на 1 литър вода. Килимът предварително се почиства с прахосмукачка, върху него се поръсва суха сода, след което се напръсква с приготвения оцетен разтвор чрез пулверизатор. След половин час изчеткайте килима с кръгови движения, като внимателно отстранявате замърсяванията. Щом изсъхне, препоръчително е да го минете с прахосмукачка на максимална мощност.

Ефективни трикове за бързо и лесно почистване на килим

Сода бикарбонат, оцет и прах за пране. Смесвате 2 с. л. прах за пране и 2 с. л. сода. Получената смес разтваряте в 2 литра гореща вода. Добавяте 2 с. л. трапезен оцет. Наливате разтвора в спрей-бутилка (пулверизатор) и напръсквате килима. След 15 минути го избърсвате със суха кърпа и подсушавате добре.

Внимание! Когато се комбинират сода бикарбонат и оцет, възниква бурна химическа реакция. Неправилното им съотношение може да причини изгаряния по кожата и дихателните пътища, да разтвори боята върху килима. Затова опитайте разтвора първо върху малка, незабележима зона от килима, за да сте сигурни, че разтворът не унищожава оцветяващия пигмент. Ако продуктът е агресивен към боята, струва си да изберете по-безопасен разтвор: например, с водороден прекис или сапуни, които са добра алтернатива.

За естествени килимени покрития (коприна, памук, вълна) се препоръчва сухо чистене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com