Лесни трикове за почистване на всякакви петна по килима

15200
Лесни трикове за почистване на всякакви петна по килима
Снимка: iStock/Guliver

Килимът е силно изложен на различни видове замърсявания: следи от обувки, петна от храна или животински косми, ако в къщата ни живее домашен любимец. Премахването на тези и други подобни петна може да бъде изтощително и често отнема много часове. Има обаче няколко доказани начина, с които килимът много бързо ще възвърне предишната си красота!

Откъде да започнете почистването на килима?

3 съставки и петната по килима остават в миналото

Петната по килима са едно от най-омразните неща във всеки дом. Колкото и да се опитваме да предпазим подовата настилка от изцапване, по...

Много често при пране на килим отиваме направо на мястото и го атакуваме с мокра гъба и с помощта на различни химикали. Въпреки това ключът към ефективно почистване на килима е прахосмукачката. Премахването на петна ще бъде много по-лесно, ако почистите повърхността от прах, пясък и всички други замърсявания, които биха могли да се разпространят върху повърхността по време на почистването. Почистете старателно килима. Не е нужно да се фокусирате само върху петното. Също така ще бъде полезно да го почистите около него.

Има както професионални, така и домашни средства за почистване на килими. Изборът зависи преди всичко от това от колко големи и упорити петна се опитвате да се отървете. Често обаче се оказва, че домашно приготвените отвари в комбинация с прахосмукачка могат да почистят и най-голямата мръсотия.

Метод първи: оцет в главната роля

Оцетът е много ефективен срещу петна, но се нуждае от подкрепа, за да работи. Най-простата смес е половин чаша оцет, смесен с половин чаша вода. Може да се нанесе върху петното с кърпа. Оцетът е идеален и в комбинация с прах за пране. Можете да направите паста от тях и да я нанесете върху петното. Достатъчни са две супени лъжици оцет, две супени лъжици прах и малко вода. Нанесете готовата смес върху петната и я оставете да изсъхне, след което я почистете с прахосмукачка. 

Техники и трикове за почистване на петна от килима

Петна, следи, промени в цвета ... Килимът страда от много износване и трябва да знаем как да го почистим добре, независимо дали е израб...

Втори метод: сода и вода!

Содата за хляб е толкова универсална, че не бива да липсва във всеки дом. Направете разтвор от нея: няколко капки вода и една-две супени лъжици сода за хляб. От него трябва да излезе гладка субстанция, която да нанесете върху петното и да втриете с гъба. Трябва да накарате веществото да проникне дълбоко във влакната. След като повърхността изсъхне, тя трябва да се почисти отново от остатъците от белия разтвор. Можете също да премахнете свежи петна, например от червено вино, със сода за хляб. Не забравяйте да не търкате праха силно върху петното, за да не го разнесете по повърхността на килима. Оставете го да изсъхне, след което почистете килима с прахосмукачка. Това е много прост и удобен метод, без да оставя никаква миризма.

Трети метод: вода с амоняк

Този метод е типичен за мокро почистване на килими. Чаша амоняк трябва да се излее в два литра вода. Нанесете това вещество върху петна по килима и го втрийте внимателно. Ако петната са изключително трудни за премахване от първия път, можете да повторите процедурата. Разбира се, след като изсъхне, почистете с прахосмукачка килима, за да видите дали е чист или има нужда от допълнителни интервенции.

Направете килима като нов без препарати с тези прости методи!

Много хора смятат, че килимите са възможно най-лошият избор за подова настилка, защото са пълни с всякакви акари, събират страшно много...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници