Как да изберем най-добрата гъба за миене на съдове?

4205
Как да изберем най-добрата гъба за миене на съдове?
Снимка: iStock/Guliver

Домакините, които мият съдовете си на ръка, следва да са запознати с видовете гъби, които са техните най-верни помощници. Изборът на правилната гъба за миене на съдове пести време и усилия и позволява постигане на максимални резултати.

Освен че трябва да я сменяте често, за да не се намножават бактерии, тъй като е системно мокра, гъбата трябва и да е възможно най-добрата за целта. Предлагаме ви ревю с плюсовете и недостатъците на различните домакински гъби, за да направите своя информиран избор.

Как да изберете гъба за миене на съдове според материята?

1.  Гъба от пяна

Гъвкава, когато я потопите в топла вода, тази гъба ви позволява да достигнете и трудни за достъпване места. Тя обаче не почиства лесно, липсва подходяща за целта повърхност, което ви коства повече усилия в триенето на съдовете. Недостатък на гъбите от пяна е, че задържат и абсорбират много вода. Те съхнат бавно и трудно, а това означава, че има голям риск от развитието на плесен, микроорганизми, мухъл, поради което е необходимо да ги сменяте много по-често. Оказва се явно, че това далеч не е най-добрата гъба за миене на съдове.

НИКОГА не допускайте тези грешки при миене на съдове, вредно е за здравето

2.  Многофункционална гъба с две страни – ексфолираща и мека

Това е най-често използваната гъба за миене на съдове. Удобна е, защото има мека страна, образуваща много пяна, и твърда страна с фини телчета, която е удобна за триене на захабени съдове или на такива със залепнала, загоряла храна. 

Плюс на тази гъба е ниската цена. Обикновено се продават в обща опаковка няколко гъби, което води до изключително изгодна цена за брой. Друг плюс на тази гъба е че е удобна за работа – не е особено голяма, не поема твърде много вода, лесно се почиства и поддържа. Необходимо е само да я сменяте системно – 1-2 пъти в месеца, за да я поддържате чиста, както и да я измивате и изплаквате добре след всяко използване.      

Как да измиете съдовете по-бързо: 6 прости правила 

3.  Силиконова гъба

Това е решение за съдове с деликатно покритие. Силиконовата гъба не създава опасност от надраскване на покритието и е чудесна и за тефлоновите ви тигани и други съдове с незалепващо покритие. Издръжлива е, с дълъг живот, не поема излишно вода – ключови нейни плюсове.

Сред недостатъците основно можем да посочим, че не почиства добре, не изтрива засъхнала храна, но пък точно това я прави подходяща за деликатните съдове. Силиконовата гъба се мие и поддържа лесно, като може да я пускате да се изпере и в миялната машина. Здрава е, не се тревожете за почистването ѝ. Не е необходимо и да я сменяте 2 пъти в месеца, както това правите с гъбите от други материали. Независимо каква друга гъба за съдове изберете, набавете си и една силиконова гъба за съдовете ви с незалепващо покритие, тя ще ви служи дълго и ще си изплати щедро малко по-високата цена.                             

Как да изберете гъба за миене на съдове според цвета?

Цветът на вашата гъба за миене на съдове не е случаен и не е за красота. Любопитен факт е, че различните цветове показват различни свойства и качества на самата гъба – колко е мека или колко е твърда тя.

  • За съдове, които са деликатни или с незалепващо покритие, ви е нужна синя гъба – тя е най-меката и не надрасква повърхностите.
  • За стъклена посуда, чаши и прочие от стъкло, ви е нужна жълта гъба.
  • Ако ще миете загорели съдове или такива със засъхнала храна, зелената гъба е вашата. Тя е най-твърда, най-почистваща и най-добре се справя с упоритите замърсявания по съдовете. В никакъв случай не се и опитвайте да почистите съдове с покритие като тефлон с тази гъба, за да не ги съсипете.
  • Ако търсите универсално решение – препоръчваме ви розова гъба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com