НИКОГА не допускайте тези грешки при миене на съдове, вредно е за здравето

44883
НИКОГА не допускайте тези грешки при миене на съдове, вредно е за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Почистването на съдовете е от голямо значение и то трябва да се прави старателно, за да се елиминират всички остатъци от храна и полепнали бактерии. При продължително допускане на някои грешки се увеличава рискът за здравето, тъй като бактериите и микроорганизмите по мръсната посуда се размножават.

Гъба за почистване

Няколко трика за по-чисти съдове от миялната

Съвременните домакини активно използват научно-технически постижения в ежедневието. Микровълнови печки, кафеварки, кухненски роботи, му...

Като за начало трябва да обърнем внимание на гъбата, с която почистваме посудата си. Тя не бива да е мръсна и непочистена, тъй като по повърхността и живеят над 19 различни микроорганизми, сред които бактерии като ешерихия коли, стафилококи и др.

Като пример можем да кажем, че при една седмица използване на гъбата в нея се натрупват над 2 милиарда бактерии, които се разпространяват по съдовете и са предпоставка за отключването на различни заболявания и инфекции.

За да избегнете това, отделете няколко гъби за почистването на различни неща и повърхности, като ги изсушавайте и дезинфекцирайте във вряща вода след всяко ползване. Подмяната им е добре да се случва на две седмици.

Не правете кули от мръсни съдове

По този начин замърсявате допълнително и мивката ви, а и е препоръчително по-малко замърсените съдове да почистите веднага, като по-мръсните оставите за след това. Отделете съдовете, в които е имало сурово месо, от тези, пригодени за готвена храна или плодове.

Няма да повярвате като разберете защо трябва да пием ВОДА от меден съд

Малцина знаят, но в миналото нашите предци са съхранявали водата в медни съдове. Разбира се, че една от целите е била да предпазят пите...

Подсушавайте съдовете

Задължително е да подсушавате съдовете преди да ги подредите по шкафовете, за да няма предпоставка за размножаване на бактерии в останалата по тях вода. Възможно е и по металната посуда да се образува ръжда заради неподсушените мокри участъци. 

Дезинфекцирайте приборите за хранене

Необходимо е от време на време да полагате по-сериозни усилия за чистотата на приборите си, а и за безопасността от ползването им. Препоръчително е това действие да се извършва веднъж на две седмици, като поставите приборите в тенджера с гореща вода за около 10 минути. За допълнителен блясък може да ги избършите с кърпа, напоена с малко оцет. 

Различните бъркалки, изработени от бамбук или дърво е добре да се подменят по-често, тъй като те попиват течностите и остатъците от храна, както и различни микроорганизми полепват по тях, а почистването им не може да сме сигурни, че е напълно ефикасно за дълготрайна безопасна употреба.

Нещата, които е добре веднага да почистите, след като сте ги купили

Често процесът на почистване на дадена вещ трябва да започне веднага след отстраняване на опаковката или етикета. Дори и да изглеждат ч...

Спазвайте горепосочените съвети, грижете се добре за хигиената в дома и вероятността да развиете инфекция или заболяване от полепи, плесен, микроогранизми и др. ще се сведе до минимум. Използвайте ефикасни и доказани методи за почистване и дезинфекция, които са съобразени със здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com